Tutkituta luomesi

Tunnetko ihosi ja tiedätkö, mitä ihollasi tapahtuu?

Onko sinulle ilmestynyt epäilyttäviä luomia tai muutoksia ihossa? Mikäli on, silloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen ja käydä tarkistuttamassa ihosi.

Varhain havaittuna melanooman hoitoennuste on hyvä, mutta ilman hoitoa se ei parane. Siksi on tärkeää tarkkailla ihomuutoksia, varsinkin luomien osalta. Pyydä apua sellaisten ihoalueiden, joita et itse näe, tarkistamiseen. On tärkeää, että pienenkin epäilyn herättyä käännyt lääkärin puoleen. Turhaa käyntiä ei ole.

Melanoomasta voit lukea lisää täältä.

Luomien itsearvioinnissa voidaan käyttää apuna esimerkiksi ABCDE-sääntöä. Katso videolta mitä ABCDE-säännöllä tarkoitetaan ja miten se auttaa sinua muistamaan, millaisia luomia tulee tarkkailla.

Epäilyttäviä luomia?

Melanooma on ihosyöpä, joka yleensä syntyy luomesta. Melanooma saa alkunsa ihon väriainetta tuottavista soluista, joita sanotaan melanosyyteiksi. Sairaus voi alkaa iholta mistä vain, myös alueelta, joka ei ole saanut paljon tai ollenkaan aurinkoa, esimerkiksi jalkapohjista.

Jos melanoomaa ei hoideta, se jatkaa kasvuaan syvemmälle ihoon. Syvemmälle ehtinyt melanooma lähettää helposti etäpesäkkeitä muualle elimistöön veren tai imuteiden välityksellä.

1 800 ihomelanoomaa

Vuonna 2019 Suomessa todettiin yli 1800 uutta ihomelanooma tapausta.


Lue lisää melanooman riskitekijöistä täältä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä

Lähteet

  1. Kaikkisyovasta.fi: Ihosyöpä
  2. Suomen Syöpärekisteri: Syöpä 2019 Tilastoraportti Suomen syöpätilanteesta

FI-NON-00526 06/2021