Usein kysyttyä HPV:sta

1

Kuulunko HPV:n riskiryhmään?

HPV-infektio on yleisin 20–25 ikävuoden tienoilla. Yli 80 % ihmisistä saa papilloomaviruksen elämänsä aikana. Yleisimmin virus tarttuu yhdynnässä, mutta se voi tarttua myös ilman varsinaista yhdyntää.

2

Millaisia ovat HPV-infektion oireet?

HPV- eli papilloomavirusinfektio voi olla täysin oireeton. Yleensä HPV-infektio paranee itsestään, mutta infektion jälkeen osalle saattaa kehittyä syöpä hitaasti esiasteiden kautta.

3

Onko HPV-infektioon olemassa parannuskeinoa?

Valitettavasti ei. Usein HPV-infektio paranee itsestään, mutta osa infektioista voi pitkittyä ja aiheuttaa vakavia seurauksia. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että virukselta voi suojautua monilla tavoilla. Rokotus voi suojata erilaisilta sairauksilta, kuten kohdunkaulan syövältä ja muilta HPV-infektioon liittyviltä syöviltä. 

4

Miksi HPV-rokote kannattaa ottaa?

HPV-rokote antaa suojaa yleisimpiä ja eniten syöpää aiheuttavia papilloomavirustyyppejä vastaan. HPV-virus on kohdunkaulan syövän ja myös muiden syöpien merkittävä aiheuttaja.

5

Kenelle HPV-rokotetta suositellaan?

Paras hyöty rokotteesta saadaan, kun se otetaan ennen seksielämän aloittamista. Nykyisin 10–12-vuotiaat lapset saavat rokotteen kansallisessa rokoteohjelmassa, mutta HPV-rokotteen voi ottaa myös aikuisena.

6

Kuinka HPV-rokote toimii?

HPV-rokote estää papilloomavirustartunnan ja ennaltaehkäisee jopa 95 prosenttia kohdunkaulan syövän vaikeista esiasteista HPV-tyyppien 16 ja 18 kohdalla. Tätä kautta HPV-rokote ehkäisee myös varsinaisten syöpien syntymistä.

7

Onko HPV-rokote vaarallinen?

HPV-rokotteita on tutkittu laajasti ennen kuin ne on otettu kansalliseen rokoteohjelmaan. Tutkimuksissa HPV-rokotteella ei ole todettu vakavia haittavaikutuksia. Rokotus voi aiheuttaa lieviä oireita, kuten kipua, punoitusta ja turvotusta pistoskohdassa. Rokotuksen jälkeistä lihas- ja nivelsärkyä on raportoitu noin joka viidennellä. WHO:n vuonna 2013 tekemän raportin mukaan HPV-rokotteiden turvallisuudesta on kiistaton näyttö.

8

Miksi myös poikien kannattaa ottaa HPV-rokote?

Rokote antaa suojaa sekä tytöille että pojille HPV-infektioita vastaan. Samalla se suojaa myös HPV-infektion aiheuttamilta syöviltä ja niiden esiasteilta. Kun sekä tytöt että pojat rokotetaan, saadaan aikaan paras laumasuoja.

9

Onko minun liian myöhäistä ottaa rokotus?


Yläikärajaa rokotteen ottamiselle ei ole, eli myös aikuiset voivat hyötyä HPV-rokotteesta. Paras hyöty rokotteesta kuitenkin silloin, kun se on otettu ennen seksielämän alkamista, mutta rokottautua voi myös seksielämän aloittamisen jälkeen. Jos on jo saanut HPV-tartunnan, voi rokote silti suojata HPV-tyypeiltä, joita elimistö ei vielä ole kohdannut. Jos on kuitenkin jo saanut elimistöönsä rokotteen sisältämiä HPV-viruksia, ei rokote enää ennätä tehota.

10

Enkö voi vain odottaa, että infektio menee ohi?

HPV-infektio paranee useimmiten itsestään. Noin 10 % infektioista jää kuitenkin pysyviksi, ja lähes 3 % niistä johtaa pintasolukon muutoksiin tai syöpään (1 %).

11

Voivatko vain naiset saada infektion?

HPV voi tarttua jokaiseen seksuaalisesti aktiiviseen henkilöön sukupuolesta riippumatta. Jotkut HPV-tyypit aiheuttavat syöpää sekä miehille että naisille.

12

Eikö gynekologi huomaa infektiota?

Vaikka kohdunkaulan syöpää seulotaan papakokeella, muita HPV-viruksen aiheuttamia syöpiä ei seulota säännöllisesti, ja usein niitä ei havaitakaan ennen kuin ne aiheuttavat terveysongelmia. 

13

Mistä HPV-rokotuksen saa?

Kansallisessa rokotusohjelmassa rokotteen saavat maksutta 10–12-vuotiaat lapset eli 5.–6.-luokalla olevat oppilaat. Rokotteen voi ottaa myös myöhemmin, aikuisenakin. 

Kysy rokotuksesta lääkäriltä tai muulta terveydenhuollon ammattilaiselta. Lääkäri valitsee sopivan annosaikataulun ottaen huomioon ikäsi rokotushetkellä.

Etsi lähin yksityinen terveysasemasi täältä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä

FI-NON-00751 02/2022