Vyöruusu (herpes zoster) on virustauti, joka usein alkaa kipuna ja kirvelynä jommallakummalla puolen kehoa, useimmiten keskivartalossa, mutta joskus myös kasvoissa. Muutaman päivän kuluttua kipualueelle ilmaantuu punaista ihottumaa, joka koostuu parin millin kokoisista, nestettä sisältävistä rakkuloista. Rakkulat kellertyvät, rupeutuvat ja parantuvat itsestään 2–4 viikossa, mutta kipu voi jatkua useita viikkoja. Oireet vaihtelevat lievistä rajuihin.
Arviolta noin 10-30 % väestöstä sairastuu vyöruusuun elämänsä aikana
Vyöruusun aiheuttaa vesirokkovirus, joka on sairastetun vesirokon jälkeen jäänyt piilevänä elimistöön. Noin 95 prosenttia aikuisista on sairastanut vesirokon ja on siksi vyöruusun riskiryhmässä. Vesirokkovirus voi aktivoitua uudelleen, jos vastustuskyky alentuu esimerkiksi infektion, perus- tai pahanlaatuisen sairauden tai vamman takia. Yleisin vyöruusun jälkitaudeista on pitkäaikainen hermokipu, jonka riski kasvaa iän myötä. Se voi kestää viikkoja, kuukausia ja joskus jopa vuosia. Hermokipu tekee ihosta niin kosketusaran, että jopa vaatteiden kosketus voi olla liikaa.
Milloin pitää olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen?
Jos vyöruusu on lievä, niin se paranee yleensä itsestään 4 viikon aikana. Kipuun voi ottaa itselle sopivaa särkylääkettä tai tulehduskipulääkettä. Ole yhteydessä lääkäriin tai hoitajaan, jos sinulla on vyöruusu pahana kasvojen alueella, puolustusjärjestelmäsi on jonkun sairauden tai lääkkeen takia alentunut, sinulle ilmaantuu kovaa särkyä tai isoja rakkulamuodostelmia, yleiskuntosi huononee tai olet iäkäs.
Rokote vähentää sairastumisen riskiä
Vyöruusun saamisen riskiä voi pienentää yli 50-vuotiaille tarkoitetulla rokotteella. Rokote vahvistaa immuunijärjestelmää vesirokkovirusta vastaan vähentäen sen uudelleenaktivoitumisen riskiä. Rokotteen on todettu vähentävän sairastumisen riskiä ainakin puolella. Jos kuitenkin sairastuu vyöruusuun, rokote vähentää pitkittynyttä kipua sairastumisen jälkeen. Vyöruusurokote on ennaltaehkäisevä ja se on otettava ennen taudin puhkeamista. Mikäli jo sairastat vyöruusua, rokote ei paranna tautia.
Lähteet
Duodecim/Terveyskirjasto: Vyöruusu
Saguil A y.m. American Family Physican (2017).
Terveyskylä/Ihotautitalo: Vyöruusu
Terveyskylä/Päivystystalo: Vyöruusu
Zostavax. Valmisteyhteenveto.
Thl: Vesirokkorokotuksesta kysyttyä
Terveyskylä/Ihotautitalo: Ruusu eli erysipelas.
FI-CIN-00019 01/2020
Maalaa kopioitava tekstialue tietokoneen hiiren avulla.
Vie kursori maalatun alueen päälle ja paina hiiren oikeaa näppäintä, jolloin esiin tulee valikko. Valitse valikosta "kopioi".
Siirry haluamaasi tiedostoon tai sähköpostin viestikenttään ja kopioi teksti painamalla hiiren oikeaa näppäintä ja valitsemalla valikosta "liitä".