Vesirokko kuuluu herpessairauksiin ja sen aiheuttaa vesirokkovirus. Taudin sairastamisen jälkeen vesirokko jää elimistöön samalla tavoin kuin muutkin herpesvirukset.
Rokote suojaa vesirokolta ja sen jälkitaudeilta
Vesirokkorokotetta tarjotaan kansallisessa rokotusohjelmassa maksutta kaikille 1.1.2006 ja sen jälkeen syntyneille lapsille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa. Suurin osa aikuisista on jo sairastanut vesirokon. Taudille kehittyy immuniteetti, joten vesirokon sairastaneet eivät tarvitse rokotetta.
Vesirokon oireet
Vesirokko tarttuu erittäin herkästi. Virus leviää ilma-, pisara- ja kosketustartuntana sairastuneen hengitysteistä ja ihorakkuloista.
Vesirokon oireina saattaa esiintyä kuumetta, päänsärkyä ja sairauden tunnetta. Vesirokolle ovat ominaisia kutisevat rakkulat, jotka vähitellen rupeutuvat ja arpeutuvat.
Itämisaika on tavallisimmin noin 2 viikkoa. Tartuttavuus alkaa jo 1–2 päivää ennen oireiden alkua ja loppuu rakkuloiden rupeuduttua.
Vesirokko paranee yleensä itsestään noin viikossa.
Vesirokon hoito
Vesirokon oireista kutitusta helpottamaan voi käyttää antihistamiinivalmistetta suun kautta. Mentolisprii on ulkoiseen käyttöön tarkoitettu valmiste, joka voi viilentää ihon kutinaa ja kuumotusta. Jos lapsella on puolustusjärjestelmän heikkoutta liittyen joko sairauteen tai lääkitykseen, voidaan vesirokossa käyttää asikloviiria. Tätä lääkitystä voidaan käyttää myös yli 12-vuotiailla nuorilla tai aikuisilla, jos heillä on riski sairastua vakavampaan tautimuotoon.
Vesirokon jälkitaudit ja seuraukset
Tavallisin vesirokon komplikaatio on rupien raapimisen seurauksena syntyvä ihon bakteeritulehdus. Ihon bakteeritulehdus voi johtaa myös vakavaan yleistyneeseen tautiin, kuten sepsikseen eli verenmyrkytykseen.
Vesirokon harvinaisia, mutta varsin vakavia jälkitauteja ovat muun muassa aivotulehdus, maksatulehdus sekä nivel- umpilisäke- ja kivestulehdus.
Vesirokko aikuisilla
Suurin osa vesirokkoa vastaan rokottamattomista ihmisistä on sairastanut vesirokon lapsuusiässä. Aikuisista 1–3 % ei ole sairastanut vesirokkoa. Vesirokon oireet ovat aikuisella rajummat kuin lapsella. Myös riski sairastua vesirokon jälkitautina keuhkokuumeeseen on aikuisiällä sairastetussa vesirokossa suurempi.
Usein kysyttyä
1
Milloin aikuisen kannattaa ottaa vesirokkorokote?
Jos vesirokkoa ei ole sairastanut lapsuudessa, rokote on mahdollista ottaa aikuisena. Vesirokko on aikuisilla oireiltaan vaikeampi sairaus kuin lapsilla. Aikuisilla on myös korkeampi riski sairastua vesirokon jälkeen keuhkokuumeeseen.
2
Kenelle vesirokkorokotetta suositellaan?
Vesirokkorokote kuuluu kansallisessa rokoteohjelmassa kaikille vuoden 2006 jälkeen syntyneille, joilla ei ole vielä ollut vesirokkoa. Vesirokkorokotteen voi ottaa myös aikuisena, jos ei ole vielä sairastanut vesirokkoa.
3
Kuinka vesirokon tunnistaa?
Vesirokon yleisiä oireita ovat kuume, päänsärky ja sairauden tunne. Myös kutisevia rakkuloita esiintyy yleisesti.
4
Liittyykö vesirokkoon jälkitauteja?
Tavallisin vesirokon komplikaatio on ihon bakteeritulehdus, joka on tärkeää hoitaa hyvin verenmyrkytyksen välttämiseksi. Osa vesirokon jälkitaudeista on harvinaisia mutta vakavia. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi aivotulehdus, maksatulehdus sekä nivel-, umpilisäke- ja kivestulehdus.
Lähteet
Thl: Vesirokkorokote
Thl: Vesirokko
Duodecim/terveyskirjasto: Vesirokko.
FI-NON-00411 03/2021
Maalaa kopioitava tekstialue tietokoneen hiiren avulla.
Vie kursori maalatun alueen päälle ja paina hiiren oikeaa näppäintä, jolloin esiin tulee valikko. Valitse valikosta "kopioi".
Siirry haluamaasi tiedostoon tai sähköpostin viestikenttään ja kopioi teksti painamalla hiiren oikeaa näppäintä ja valitsemalla valikosta "liitä".