HPV eli papilloomavirus

Ihmisen papilloomavirus (englanniksi Human Papilloma Virus – HPV) on kohdunkaulan syövän ja myös muiden syöpien merkittävä aiheuttaja. Virus tarttuu pääasiassa sukupuoliteitse. Jopa kolme neljästä saa papilloomavirusinfektion elämänsä aikana, mutta hyvin usein infektio on oireeton. HPV-infektio paranee yleensä itsestään. Infektion jälkeen osalle sairastuneista voi kehittyä syöpä, tosin hitaasti esiasteiden kautta.

HPV-rokote suojaa syöpää aiheuttavalta virustartunnalta

Rokote antaa suojan yleisimpiä, eniten syöpää aiheuttavia papilloomavirustyyppejä vastaan.

Kansallisessa rokotusohjelmassa rokotteen saavat maksutta 10–12-vuotiaat lapset eli 5.–6.-luokalla olevat oppilaat. Rokotteen voi ottaa myös myöhemmin, aikuisenakin. Paras hyöty rokotteesta on silloin, kun se on otettu ennen seksielämän alkamista.

Kuvituskuva joka kolmannesta henkilöstä

Tiesitkö?

Joka kolmannella hieman yli 20-vuotiaalla naisella on tälläkin hetkellä korkean riskin papilloomavirusinfektio.

HPV-infektion oireet

Papilloomavirusinfektio voi olla täysin oireeton ja se voi löytyä naisella papakokeessa. Papanäytettä otettaessa lääkäri tai näytteenottoon koulutettu hoitaja ottaa näytteen lastalla emättimen pohjukasta, kohdunnapukan pinnasta ja kohdun kaulakanavasta. Irtosolunäytteestä tulkitaan solukuva ja mahdolliset tulehdukseen liittyvät löydökset. Papakoetta käytetään kohdunkaulan syövän seulontaan. Naiset saavat kutsun seulontaan viiden vuoden välein 30–60 vuoden iässä.

Miten papilloomavirus, papakoe, HPV-testi ja HPV-rokote liittyvät toisiinsa?

Kohdunkaulan syövän lisäksi papilloomavirus aiheuttaa monia muita syöpiä, kuten pään ja kaulan alueen sekä peräaukon syöpiä. Näitä ei löydetä papakokeessa. Yksittäinen papakoe löytää papilloomaviruksen aiheuttamista esiasteista noin puolet. Jos esiaste ei löydy, se voi edetä syöväksi.

HPV-testin avulla seulonnan tulosta voidaan tarkentaa. HPV-testiä käytetään kohdunkaulan syövän seulonnassa, epäselvien papalöydösten jatkoselvittelyssä ja kohdunkaulan tai emättimen solumuutosten vuoksi hoidettujen potilaiden seurannassa. HPV-testi vastaa papanäytteenottoa. Positiivinen HPV-testi tarkoittaa, että potilaalla on yhden tai useamman suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama HPV-infektio. Testi havaitsee erityisesti sellaiset suuren riskin virustyypit, jotka aiheuttavat kohdunkaulan syöpää.

Tällä hetkellä Suomessa ollaan useassa paikassa siirtymässä papatestaamisesta HPV-testin avulla tehtävään seulontaan. Vasta jos HPV-testin tulos on positiivinen, otetaan myös papakoe.

Seulonnan avulla syöpä tai sen esiaste voidaan löytää ajoissa, jolloin se voidaan hoitaa. Papilloomavirustartuntaa seulonta ei poista tai estä. Rokote sen sijaan estää virustartunnan miltei kokonaan, jolloin sillä vältetään valtaosa esiasteiden seurannasta sekä mahdollisesti raskaat syöpähoidot.

Ihmisen papilloomavirus on kohdunkaulan syövän ja myös muiden syöpien merkittävä aiheuttaja.

HPV-rokote pojille

Myös pojat saavat HPV-rokotteen maksutta osana kansallista rokoteohjelmaa syksystä 2020 lähtien. Rokotetta tarjotaan 5.–9. luokkalaisille pojille. Rokote annetaan terveystarkastuksen yhteydessä. Molemmat sukupuolet rokottamalla saadaan paras laumasuoja HPV:n aiheuttamia infektioita ja niistä johtavia syövän esiasteita ja syöpiä vastaan.

Miten suojatua HPV-tartunnalta?

Paras keino suojautua tartunnalta on HPV-rokote.

Se suojaa hyvin valtaosalta niitä papilloomavirustyyppejä, jotka aiheuttavat pahanlaatuisia muutoksia. HPV- eli papilloomavirusrokote suojaa hyvin valtaosalta niitä papilloomavirustyyppejä, jotka aiheuttavat pahanlaatuisia muutoksia.

Kondomin käyttö vähentää tartuntoja.

Papilloomavirusinfektioita ei kuitenkaan pysty täysin estämään kondomin käytöllä, koska virus tarttuu myös ympäröivältä iholta. Kondomin arvioidaan estävän noin 70 prosenttia tartunnoista.

HPV-myyttejä

1

Jos saan HPV-tartunnan, minulle tulee syöpä

Vastaus: HPV-tyyppejä on yli 200. Jotkut HPV-tyypeistä aiheuttavat syyliä ja jotkut, niin sanotut korkean riskin HPV-tyypit, voivat johtaa syövän esiasteisiin tai syöpään.

2

HPV voidaan parantaa

Vastaus: HPV-infektioon ei ole toistaiseksi parantavaa hoitoa, mutta infektio häviää yleensä itsestään. Elimistö parantaa HPV-viruksen yleensä noin kahden vuoden kuluessa.

3

HPV tulee ainoastaan tytöille

Vastaus: Ei. HPV voi tarttua jokaiseen seksuaalisesti aktiiviseen henkilöön sukupuolesta riippumatta. Jotkut HPV-tyypit aiheuttavat syöpää sekä miehille että naisille.

Mitä sinun tulee tietää HPV:stä?

Usein kysytyt kysymykset

1

Miksi HPV-rokote kannattaa ottaa?

HPV-rokote antaa suojan yleisimpiä ja eniten syöpää aiheuttavia papilloomavirustyyppejä vastaan. HPV-virus on kohdunkaulan syövän ja myös muiden syöpien merkittävä aiheuttaja.

2

Kenelle HPV-rokotetta suositellaan?

Paras hyöty rokotteesta saadaan, kun se otetaan ennen seksielämän aloittamista. Nykyisin 10–12-vuotiaat lapset saavat rokotteen kansallisessa rokoteohjelmassa, mutta HPV-rokotteen voi ottaa myös aikuisena.

3

Kuinka HPV-rokote toimii?

HPV-rokote estää papilloomavirustartunnan ja ennaltaehkäisee jopa 95 prosenttia kohdunkaulan syövän vaikeista esiasteista HPV-tyyppien 16 ja 18 kohdalla. Tätä kautta HPV-rokote ehkäisee myös varsinaisten syöpien syntymistä.

4

Onko HPV-rokote vaarallinen?

HPV-rokotteita on tutkittu laajasti ennen kuin ne on otettu kansalliseen rokoteohjelmaan. Tutkimuksissa HPV-rokotteella ei ole todettu vakavia haittavaikutuksia. Rokotus voi aiheuttaa lieviä oireita, kuten kipua, punoitusta ja turvotusta pistoskohdassa. Rokotuksen jälkeistä lihas- ja nivelsärkyä on raportoitu noin joka viidennellä. WHO:n vuonna 2013 tekemän raportin mukaan HPV-rokotteiden turvallisuudesta on kiistaton näyttö.

5

Miksi myös poikien kannattaa ottaa HPV-rokote?

Rokote antaa suojaa sekä tytöille että pojille HPV-infektioita vastaan. Samalla se suojaa myös HPV-infektion aiheuttamilta syöviltä ja niiden esiasteilta. Kun sekä tytöt että pojat rokotetaan, saadaan aikaan paras laumasuoja.

6

Milllaisia ovat HPV-infektion oireet?

HPV- eli papilloomavirusinfektio voi olla täysin oireeton. Yleensä HPV-infektio paranee itsestään, mutta infektion jälkeen osalle saattaa kehittyä syöpä hitaasti esiasteiden kautta.

Lähteet

  1. Terveyskirjasto/Lääkärikirja Duodecim (2020). Papilloomavirus (HPV) ja kondylooma naisella.
  2. Thl.fi: Usein kysyttyä HPV-rokotuksista (2020)
  3. Thl.fi: HPV- eli papilloomavirusrokote (2020)
  4. Terveyskirjasto/Lääkärikirja Duodecim (2020): Papakoe.
  5. Terveyskirjasto/Lääkärikirja Duodecim (2020) HPV (papilloomavirus) -testi.
  6. Thl.fi: Poikien HPV-rokotukset (2020)
  7. Thl.fi: Poikien HPV- eli papilloomavirusrokotukset ovat alkaneet (2020)
  8. Duodecim: HPV-rokotteen vaikuttavuus Suomessa (2018)
  9. Duodecim: HPV-rokote (2020)
FI-NON-00408 02/2021