HIV

Mikä on HIV?

HIV (human immunodeficiency virus) on ihmisen immuunikatoviruksen aiheuttama krooninen infektio, joka tuhoaa elimistön puolustusjärjestelmän tietyntyyppisiä valkosoluja. Vuonna 2019 Suomessa todettiin 150 uutta HIV-tartuntaa, joista yli puolet (51 %) Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Suurin osa tartunnan saaneista oli miehiä. Uusien HIV-positiivisten määrä oli lähes sama kuin sitä edeltävänä vuonna.

Infektion eteneminen voidaan tehokkaasti estää lääkehoidoilla, vaikka virusta ei nykyhoidoilla saada kokonaan hävitettyä kantajan elimistöstä.

Tarttuvuus

Yleisin tapa saada HIV-infektio on suojaamaton seksikontakti: emätin- ja anaaliyhdyntä sekä suuseksi. Toiseksi yleisin HIV:n tartuntatapa on veren välityksellä huumeiden pistoskäytön kautta. Lisäksi HIV voi tarttua äidiltä lapselle raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana. Yli 37 %:n HIV-tapausten kohdalla tartuntatapa ei ole tiedossa. HIV-infektio voi tarttua, vaikka kantaja olisi oireeton. HIV ei tartu arkipäivän kohtaamisissa, kuten kätellessä, kosketuksessa tai suudellessa. Virus ei myöskään tartu terveen ihon läpi ja limakalvonkin läpi huonosti. Jos lääkityn HI-virusta kantavan henkilön virusmäärä on alle mittausrajan, hän ei tartuta virusta eteenpäin edes suojaamattomassa seksissä.

Ehkäisy

HIV-tartunnan ehkäisyssä keskeistä on turvaseksi eli kondomin käyttö sukupuoliyhteydessä. Pistoshuumeiden käyttäjien tulisi huolehtia siitä, että he käyttävät puhtaita välineitä, eivätkä jaa neulojaan muiden kanssa. Raskaudenaikainen HIV-lääkehoito estää infektion tarttumisen äidistä lapseen. Korkeassa HIV-riskissä oleville on myös olemassa ennaltaehkäisevä HIV-lääkitys (PrEP).
PrEP-estolääkitystä käytetään tyypillisimmin, kun on säännöllisesti sukupuoliyhteydessä kumppanin kanssa, jolla on todettu HIV-infektio.

Lähteet

  1. Väestöliitto (2020). HIV (Human immunodeficiency virus).
  2. THL (2019). Hiv.
  3. Duodecim/Terveyskirjasto (2019). AIDS (immuunikato).
  4. Duodecim/Terveyskirjasto (2019). HIV (ihmisen immuunikatovirus); esiintyvyys, tartunta, ehkäisy.
  5. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (2020). Hiv ja aids esiintyvyys ja tilastot.
  6. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (2018). Lääkitys estää hivin tarttumisen.
FI-NON-00429 02/2021