Kohdunkaulan syöpä

Yleistä kohdunkaulan syövästä

Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti naisten toiseksi yleisin syöpä

Suomessa todetaan vuosittain 150–175 uutta tapausta.

Kohdunkaulasyöpä on yleisin 30–44-vuotiailla naisilla.

HPV eli ihmisen papilloomavirus on kohdunkaulan syövän suurin riskitekijä.

Mikä aiheuttaa kohdunkaulan syövän?

HPV:n aiheuttama pitkittynyt infektio on kohdunkaulan syövän suurin riskitekijä. Tietyt HPV-tyypit luokitellaan suuren riskin HPV-tyypeiksi, joilla on suurempi riski aiheuttaa solumuutoksia ja kehittyä syöväksi. Muita riskitekijöitä ovat aikainen yhdyntöjen alottaminen, useat seksikumppanit, muut gynekologiset tulehdukset sekä tupakointi.

Lue lisää HPV:sta.

Kohdunkaulan syövän oireet

Kohdunkaulan syöpä on usein alkuvaiheessa oireeton. Alkuvaiheen kohdunkaulan syöpä voi löytyä rutiinikäynnillä papakokeesta, siksi naisten olisikin tärkeää käydä säännöllisesti seulonnassa.

Kohdunkaulan syövän oireita ovat erilaiset vuotohäiriöt, kuten verenvuoto muulloin kuin kuukautisten aikana, yhdynnän jälkeinen verenvuoto tai verinen, rusehtava tai pahanhajuinen valkovuoto. Myöhäisessä vaiheessa esiintyviä oireita voi olla  alavatsakivut, ristiselkäsäryt ja virtsaoireet. Myös voimattomuutta ja väsymystä voi ilmetä.

Kohdunkaulan syövän toteaminen

Kohdunkaulan syöpä löytyy yleensä gynekologisen tutkimuksen ja papa-kokeen avulla. Kolposkopia (kohdunsuun tähystys) ja sen aikana otettavat koepalat vahvistavat diagnoosin. Syövän levinneisyyttä voidaan tutkia ultraäänitutkimuksen ja lantion alueen magneettitutkimuksen avulla.

Susanna Juntunen kertoo kohdunkaulan syövän diagnoosistaan

Kohdunkaulan syövän diagnoosin saanut hyvinvointivalmentaja Susanna Juntunen kertoo tarinansa. Lue tarina täällä.

Voiko kohdunkaulan syövältä suojautua?

HPV:lta voi suojautua HPV-rokotteella. Rokote antaa suojan yleisimpiä, eniten syöpää aiheuttavia papilloomavirustyyppejä vastaan. Kansallisessa rokotusohjelmassa rokotteen saavat maksutta 10–12-vuotiaat lapset eli 5.–6.-luokalla olevat oppilaat. Rokotteen voi ottaa myös myöhemmin, aikuisenakin. Paras hyöty rokotteesta on silloin, kun se on otettu ennen seksielämän alkamista.

Kondomi suojaa osittain HPV-tartunnalta.

Lue lisää HPV-rokotteesta.

Seulonta

Myös säännöllisellä seulontaan osallistumisella voidaan suojautua kohdunkaulan syövältä. Naiset saavat kutsun seulontaan viiden vuoden välein 30–60 vuoden iässä.Seulonnan avulla voidaan löytää syövän esiasteet ja hoitaa ne ajoissa. Seulonnassa käytetään joko papa-testiä tai HPV-testiä.

Jos testissä löytyy solumuutoksia, tilannetta seurataan tai tarvittaessa tehdään kohdunkaulantähystys (kolposkopia). Vaikeat muutokset voidaan poistaa sähkösilmukkahoidolla.

Kohdunkaulan syövän hoito

Kohdunkaulan syövän hoito riippuu syövän levinneisyydestä ja potilaan yleiskunnosta. Yleensä syöpää hoidetaan leikkauksella. Tarvittaessa käytetään myös sädehoitoa, solunsalpaajahoitoa tai niiden yhdistelmää eli kemosädehoitoa. Pitkälle edenneissä syövissä, joita ei voida leikata, käytetään hoitona sädehoitoa ja solunsalpaajia.

Kohdunkaulan syövän ennuste

Suurin riski kohdunkaulan syövän uusiutumiselle on kahden vuoden sisällä sairauden diagnosoinnista.

Kohdunkaulan syövän ennuste riippuu syövän levinneisyydestä. Suuri osa varhaisessa vaiheessa todetuista kohdunkaulan syövistä paranee. Jos taas tauti on ehtinyt edetä, on ennuste selkeästi huonompi.

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

Lähteet

  1. Kaikkisyovasta.fi: kohdunkaulan syöpä
  2. Terveyskirjasto.fi: Kohdunkaulan syöpä
  3. thl.fi: Usein kysyttyä HPV-rokotuksista
  4. thl.fi: HPV eli papilloomavirusinfektio
  5. Terveyskirjasto.fi: papakoe

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä

FI-NON-00732 01/2022

Lue lisää näistä ja muista ajankohtaisista teemoista

eye

Susanna Juntunen: ”Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin”

10.02.2023

Susanna Juntunen: ”Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin” Nuori ja urheilullinen perheenäiti ei voinut uskoa sairastavansa kohdunkaulan syöpää, sillä hän ei tuntenut oloaan sairaaksi missään vaiheessa. Susanna Juntunen on suositun #kotitreenijengin perustaja. Urheilu sekä terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen ovat aina olleet hänelle itsestäänselvyyksiä. Hän on myös entinen kilpajoukkuevoimistelija ja EM-tasolla kilpaillut bikini fitness -urheilija. Tällä […]