10.02.2023

Susanna Juntunen: ”Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin”

Susanna Juntunen on #kotitreenijengin perustaja. Kuvaaja: Riina Puonti

Nuori ja urheilullinen perheenäiti ei voinut uskoa sairastavansa kohdunkaulan syöpää, sillä hän ei tuntenut oloaan sairaaksi missään vaiheessa.

Susanna Juntunen on suositun #kotitreenijengin perustaja. Urheilu sekä terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen ovat aina olleet hänelle itsestäänselvyyksiä. Hän on myös entinen kilpajoukkuevoimistelija ja EM-tasolla kilpaillut bikini fitness -urheilija. Tällä hetkellä Juntunen valmentaa työkseen.

Saadessaan kutsun papa-kokeeseen Juntunen tunsi itsensä täysin terveeksi. Suomessa kutsutaan tähän kohdunkaulan syöpää seulovaan gynekologiseen irtosolukokeeseen ensimmäisen kerran sinä vuonna, kun nainen täyttää kolmekymmentä.

– Oli todella vaikea uskoa todeksi, että minulta löytyi seulonnassa kohdunkaulan syöpä.

Syöpädiagnoosin saadessaan syyskuussa 2020 Juntunen oli synnyttänyt vasta vuosi sitten esikoislapsensa. Tuoreena muistissa ollut raskaus ja synnytys lisäsivät epäuskoa syöpädiagnoosista.

Onni oli, että syöpä oli nopeasti hoidettavissa.

– Se leikattiin pois noin kuukausi diagnoosin jälkeen.

HPV-tartunnalta voi suojautua

Kohdunkaulan syöpää aiheuttaa HPV (Human Papilloma Virus) eli papilloomavirus. Virus on hyvin yleinen, ja lähes aina täysin oireeton. Terveyskirjaston mukaan osa HPV-infektioista voi kehittyä syöväksi. Suurin osa syövistä saadaan kiinni esiasteessa seulontojen ansiosta.

– Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin.

Nykyään HPV:ta vastaan on olemassa rokotteita. Rokotteen voi saada osana rokotusohjelmaa aikaisintaan viidennellä luokalla. Yläikärajaa rokotteen ottamiselle ei ole, mutta suurin hyöty rokotteesta saadaan ennen sukupuolielämän aloittamista. Myös kondomin käyttö vähentää tartuntoja. Papilloomavirusinfektioita ei kuitenkaan pysty täysin estämään kondomin käytöllä, koska virus tarttuu myös ympäröivältä iholta. Kondomin arvioidaan estävän noin 70 prosenttia tartunnoista.

– Juttelin sairastumiseni yhteydessä joidenkin vanhojen joukkuevoimistelukavereideni kanssa HP-viruksesta. He muistivat, että rokote oli silloin meidän nuoruudessamme kehitteillä.

Mistä saan rokotteen? Löydä lähin terveydenhuollon toimipisteesi täältä:

Raskaus sisältää riskejä

Juntunen lähti miehensä kanssa keinohedelmöityshoitoihin syksyllä 2021. Hoidot onnistuivat hyvin, ja jouluna Juntunen teki positiivisen raskaustestin. Asiassa oli kuitenkin yksi mutta.

– Riskien vuoksi kohdallani oli yritetty kaikin tavoin välttää kaksosraskautta. Syöpäleikkauksen jälkeen kohtuni ei uskottu kestävän kuin yhden lapsen kerrallaan, Juntunen sanoo.

Pahoinvointi oli voimakasta raskauden alusta asti ja tuntui erilaiselta kuin ensimmäisen lapsen kohdalla. Juntusen epäilykset osoittautuivat oikeiksi: istutettu alkio oli jakautunut ja perheeseen odotettiin identtisiä kaksosia.

– Tämän jälkeen kävimme raskauteen liittyvät riskit yksityiskohtaisesti läpi lääkäreiden kanssa. Oli suuri mahdollisuus, ettei raskaus onnistuisi. Niinpä raskain sydämin päädyin keskeyttämään raskauden, Juntunen sanoo.

Raskauden keskeytyksen jälkeen Juntuselle tehdyssä syöpäkontrollissa löytyi solumuutoksia. Vaikkeivat muutokset olleet vakavia, päätettiin kohdun poistamisesta heti.

– Olin syöpädiagnoosista asti tiennyt, että kohtuni tullaan poistamaan. Halusin silti uskoa, että näin käy vasta, kun olen saanut toisen lapsen. Nyt en enää koskaan voi saada biologisia lapsia, mikä on tuonut paljon surua.

Raskaasta kokemuksestaan huolimatta Juntunen kuitenkin osaa ajatella positiivisesti ja arvostaa monia asioita elämässään.

– Meillä on ihana 3-vuotiaamme, ja saan myös paljon voimia työstäni kotitreenivalmentajana. Sitä kautta saan jakaa ihmisille hyvää oloa, ja näin jaksan myös itse paremmin.

Susanna Juntunen kertoo kohdunkaulan syövän diagnoosistaan.

Artikkelin tuotannon on maksanut MSD Finland Oy ja artikkelin on tuottanut Mediaplanet. MSD on tarkistanut artikkelin lääketieteellisen sisällön. Näkökulmat ja mielipiteet ovat kirjoittajien ja haastateltavan.
Kirjoittajat Tiina Katriina Tikkanen ja Anni Korhonen. Artikkelin tuotannosta vastaa Mediaplanet.

22.11.2022

FI-NON-00919 2/2023

Lue lisää kohdunkaulan syövästä.

Lue lisää näistä ja muista ajankohtaisista teemoista

Keuhkosyövän kokenut ymmärtää hoitopolun merkityksen

01.11.2022

Keuhkosyövän kokenut ymmärtää hoitopolun merkityksen ”Markku oli juuri pari vuotta sitten toipunut virtsarakkosyövästään, kun hän sai sitkeän yskän, joka eiparantunut millään”, Viena kertoo. ”Koska minulla oli taustalla tuo edellinen syöpäsairaus, jaolin röyhytellyt tupakkaa 35 vuotta, pääsin todennäköisesti vähän helpommin tutkimuksiin. Näinoletan. Keuhkokuvassa löytyi täplä ja näytepala vahvisti, että kyseessä oli oikeassa keuhkossa osin keuhkoputken päällä […]

eye

Jaksamiseen kannattaa hakea tukea – rintasyövän kanssa ei tarvitse pärjätä yksin

31.10.2022

Jaksamiseen kannattaa hakea tukea – rintasyövän kanssa ei tarvitse pärjätä yksin Rintasyöpädiagnoosin jälkeen sairastuneelle herää kysymys: mitä minulle tapahtuu? Miten minä ja perheeni selviämme tästä? Millaisia hoitovaihtoehtoja on? Miten hoito etenee ja millaisia vaikutuksia sillä on yleisvointiini sekä arkeeni? Yhtä tärkeää kuin on saada tietoa hoitojen aloittamisesta, niiden etenemisestä ja vaikutuksista on saada henkistä tukea. […]

Kampanjalla pyritään hävittämään HPV ja sen aiheuttamat syövät – Onnistuisi nostamalla tyttöjen ja poikien rokotuskattavuutta

28.06.2021

Kampanjalla pyritään hävittämään HPV ja sen aiheuttamat syövät – Onnistuisi nostamalla tyttöjen ja poikien rokotuskattavuutta Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry: Suomen tulee sitoutua EU:n syöväntorjuntasuunnitelman tavoitteisiin. HPV ja sen aiheuttamat syövät voidaan hävittää nostamalla tyttöjen ja poikien rokotuskattavuutta. Lue lisää Mediuutisten sivuilta. FI-NON-00554 06/2021