HPV-rokote aikuisille

Myös aikuiset voivat suojautua HPV:lta

Lähes jokainen saa HPV-tartunnan jossain kohtaa elämäänsä. HPV eli ihmisen papilloomavirus on merkittävä kohdunkaulansyövän aiheuttaja. Lisäksi HPV voi aiheuttaa muita vakavia syöpiä, kuten esimerkiksi ulkosynnyttimien ja emättimen syöpiä.  Yleensä HPV tarttuu seksin välityksellä, mutta se voi tarttua myös ilman varsinaista yhdyntää.

Paras keino suojautua HPV-infektiolta on HPV-rokote. Mitä useampi ottaa rokotteen, sitä tehokkaammin viruksen kulkua ja sen aiheuttamia seurauksia voidaan ehkäistä.  HPV-rokotusten ansiosta tulevaisuudessa nykyistä harvemmat sairastuvat ja kuolevat sen aiheuttamiin vakaviin syöpiin.  

Myös kondomin käyttö vähentää tartuntoja. Papilloomavirusinfektioita ei kuitenkaan täysin pysty estämään kondomin käytöllä, sen arvioidaan estävän noin 70 prosenttia tartunnoista. Lue lisää HPV:sta täältä.

Rokotteesta voi hyötyä seksielämän aloittamisen jälkeenkin

Yläikärajaa rokotteen ottamiselle ei ole, eli myös aikuiset voivat hyötyä HPV-rokotteesta. Paras hyöty rokotteesta on silloin, kun se on otettu ennen seksielämän alkamista, mutta rokottautua voi myös seksielämän aloittamisen jälkeen. Ruotsissa hiljattain tehty havainnointitutkimus tuki tietoa rokotteen hyödystä aikuisten kohdunkaulansyöpien riskin pienentämisessä*.

HPV-rokotteet ovat tarkoitettu henkilöille 9-vuotiaasta ylöspäin ilman yläikärajaa. Keskustele gynekologisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, onko sinulle hyötyä HPV-rokotteesta.

Miten hankin rokotteen, jos en kuulu rokotusohjelman piiriin?

Ne, jotka eivät kuulu rokotusohjelman kohderyhmään, voivat ostaa rokotteen omakustanteisesti apteekista reseptillä. Kysy lisätietoja HPV-rokotteesta omalta lääkäriltäsi tai apteekin henkilökunnalta

Löydä lähin yksityinen terveysasemasi täältä.

HPV-tyyppejä tunnetaan noin 100 erilaista ja ne voidaan luokitella korkean ja matalan riskin tyyppeihin. Korkean riskin HPV-tyypit voivat aiheuttaa syövän esiasteita ja matalan riskin tyypit kondyloomia. HPV-rokote suojaa valtaosalta syöpää aiheuttavilta papilloomavirustyypeiltä. Osa rokotteista suojaa myös kondyloomia vastaan.

Jos on jo saanut HPV-tartunnan, voi rokote silti suojata HPV-tyypeiltä, joita elimistö ei vielä ole kohdannut. Jos on kuitenkin jo saanut elimistöönsä rokotteen sisältämiä HPV-viruksia, ei rokote enää ennätä tehota.

HPV-rokotteiden turvallisuudesta on kiistaton näyttö. Yleisimmät rokotuksesta aiheutuvat haittavaikutukset ovat lieviä, kuten pistoskohdan kipua, punoitusta ja turvotusta.

Miten HPV, papa-testi ja HPV-testi liittyvät toisiinsa? Lue lisää täältä.

Kaipaatko lisätietoja HPV:sta?

* Lei J, Ploner A, Elfström KM, et al. HPV Vaccination and the Risk of Invasive Cervical Cancer. The New England Journal of Medicine.

FI-NON-00766 03/2022

Lue lisää näistä ja muista ajankohtaisista teemoista

”Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin”

14.01.2022

”Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin” Nuori ja urheilullinen perheenäiti ei voinut uskoa sairastavansa kohdunkaulan syöpää, sillä hän ei tuntenut oloaan sairaaksi missään vaiheessa. Susanna Juntunen kertoo kohdunkaulan syövän diagnoosistaan. Lue juttu Kansanterveyden sivustolta. FI-NON-00716 12/2021

Kampanjalla pyritään hävittämään HPV ja sen aiheuttamat syövät – Onnistuisi nostamalla tyttöjen ja poikien rokotuskattavuutta

28.06.2021

Kampanjalla pyritään hävittämään HPV ja sen aiheuttamat syövät – Onnistuisi nostamalla tyttöjen ja poikien rokotuskattavuutta Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry: Suomen tulee sitoutua EU:n syöväntorjuntasuunnitelman tavoitteisiin. HPV ja sen aiheuttamat syövät voidaan hävittää nostamalla tyttöjen ja poikien rokotuskattavuutta. Lue lisää Mediuutisten sivuilta. FI-NON-00554 06/2021