HPV-rokote aikuisille

Myös aikuiset voivat suojautua HPV:lta

Lähes jokainen saa HPV-tartunnan jossain kohtaa elämäänsä. HPV eli ihmisen papilloomavirus on merkittävä kohdunkaulansyövän aiheuttaja. Lisäksi HPV voi aiheuttaa muita vakavia syöpiä, kuten esimerkiksi ulkosynnyttimien ja emättimen syöpiä.  Yleensä HPV tarttuu seksin välityksellä, mutta se voi tarttua myös ilman varsinaista yhdyntää.

Paras keino suojautua HPV-infektiolta on HPV-rokote. Mitä useampi ottaa rokotteen, sitä tehokkaammin viruksen kulkua ja sen aiheuttamia seurauksia voidaan ehkäistä.  HPV-rokotusten ansiosta tulevaisuudessa nykyistä harvemmat sairastuvat ja kuolevat sen aiheuttamiin vakaviin syöpiin.  

Myös kondomin käyttö vähentää tartuntoja. Papilloomavirusinfektioita ei kuitenkaan täysin pysty estämään kondomin käytöllä, sen arvioidaan estävän noin 70 prosenttia tartunnoista. Lue lisää HPV:sta täältä.

Rokotteesta voi hyötyä seksielämän aloittamisen jälkeenkin

Yläikärajaa rokotteen ottamiselle ei ole, eli myös aikuiset voivat hyötyä HPV-rokotteesta. Paras hyöty rokotteesta on silloin, kun se on otettu ennen seksielämän alkamista, mutta rokottautua voi myös seksielämän aloittamisen jälkeen. Ruotsissa hiljattain tehty havainnointitutkimus tuki tietoa rokotteen hyödystä aikuisten kohdunkaulansyöpien riskin pienentämisessä*.

HPV-rokotteet ovat tarkoitettu henkilöille 9-vuotiaasta ylöspäin ilman yläikärajaa. Keskustele gynekologisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, onko sinulle hyötyä HPV-rokotteesta.

Miten hankin rokotteen, jos en kuulu rokotusohjelman piiriin?

Ne, jotka eivät kuulu rokotusohjelman kohderyhmään, voivat ostaa rokotteen omakustanteisesti apteekista reseptillä. Kysy lisätietoja HPV-rokotteesta omalta lääkäriltäsi tai apteekin henkilökunnalta

HPV-tyyppejä tunnetaan noin 100 erilaista ja ne voidaan luokitella korkean ja matalan riskin tyyppeihin. Korkean riskin HPV-tyypit voivat aiheuttaa syövän esiasteita ja matalan riskin tyypit kondyloomia. HPV-rokote suojaa valtaosalta syöpää aiheuttavilta papilloomavirustyypeiltä. Osa rokotteista suojaa myös kondyloomia vastaan.

Jos on jo saanut HPV-tartunnan, voi rokote silti suojata HPV-tyypeiltä, joita elimistö ei vielä ole kohdannut. Jos on kuitenkin jo saanut elimistöönsä rokotteen sisältämiä HPV-viruksia, ei rokote enää ennätä tehota.

HPV-rokotteiden turvallisuudesta on kiistaton näyttö. Yleisimmät rokotuksesta aiheutuvat haittavaikutukset ovat lieviä, kuten pistoskohdan kipua, punoitusta ja turvotusta.

Miten HPV, papa-testi ja HPV-testi liittyvät toisiinsa? Lue lisää täältä.

Kaipaatko lisätietoja HPV:sta?

* Lei J, Ploner A, Elfström KM, et al. HPV Vaccination and the Risk of Invasive Cervical Cancer. The New England Journal of Medicine.

FI-NON-00558 06/2021