Kondylooma eli visvasyylä

Kondylooma eli visvasyylä on yleinen ihmisen papilloomaviruksen eli HPV:n aiheuttama ihomuutos. HPV ja kondylooma tarttuvat seksiteitse. Tältä sivulta löydät lisätietoa kondyloomasta, sen tarttumisesta, hoidosta sekä sen ennaltaehkäisystä. Lataa kondylooma-opas tai katso lääkäri Anni Saukkolan videohaastattelu, jossa hän vastaa kondyloomaan liittyviin kysymyksiin. Voit myös lukea haastattelun kysymykset ja vastaukset tältä sivulta.

Hyvä tietää kondyloomasta

1

Mikä on kondylooma ja miten se tarttuu?

Kondylooma on ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama ihomuutos, joka esiintyy genitaalialueella. Tietyt HPV- eli papilloomavirustyypit aiheuttavat sen. HPV-tyyppejä tunnetaan yli 200, näistä tyypit 6 ja 7 ovat kondylooman aiheuttajia. Kondylooma tarttuu seksiteitse.

2

Miten yleinen kondylooma on?

Kondylooma on paljon yleisempi kuin luullaankaan. Kaikki kondyloomapotilaat eivät missään vaiheessa päädy lääkäriin kondyloomien hoitoon. Kondylooma ei myöskään ole ilmoitettava tartuntatauti, toisin kuin useat muut seksitaudit. Tarkkoja tilastoja kondylooman yleisyydestä ei siis ole. On kuitenkin arvioitu, että noin 1 % kondyloomia aiheuttavan HP-viruksen kantajista saa näkyviä syylämäisiä muutoksia. Viruksen kantaja voi siis olla, vaikkei saisi näkyviä kondyloomamuutoksia.

3

Vaikuttaako sukupuoli kondylooman esiintyvyyteen?

Sukupuoli ei vaikuta esiintyvyyteen.

4

Missä iässä kondyloomia tavataan eniten?

Kondyloomaa tavataan eniten 20–30-vuotiailla.

5

Mistä tiedän, onko minulla kondylooma?

Oireinen kondylooma tarkoittaa yleensä sitä, että ihminen saa genitaalialueelle ihomuutoksia. Ne voivat olla syylämäisiä, ihosta kohollaan olevia tai ihon myötäisiä muutoksia. Muutokset saattavat kutista tai pigmentoitua, mutta yleensä ne ovat vähäoireisia näppylämäisiä muutoksia, jotka eivät poistu itsestään. Muutoksia voi olla emättimen limakalvoilla tai kohdunsuullakin, jolloin niitä ei itse välttämättä huomaa. Muutoksia voi myös olla genitaalialueen iholla, välilihan ja peräaukon alueella tai vastaavasti peniksen ja kivesten alueella. Lääkäri toteaa kondyloomat katsomalla, eikä siihen tarvita erillistä koetta. Kuitenkin vain pieni osa viruksen kantajista saa näkyviä muutoksia.

6

Mihin olen yhteydessä, jos epäilen itselläni kondyloomaa?

Jos huomaa itsellä muutoksia genitaalialueella, niin kannattaa hakeutua lääkäriin matalalla kynnyksellä. Hoitoon voi hakeutua esimerkiksi terveyskeskukseen, koulu- tai opiskelijaterveydenhuoltoon tai työterveyteen. Kaupungeilla on myös omia seksitauteihin keskittyneitä klinikoita, joihin voi hakeutua hoitoon ilman lähetettä.

7

Miten kondyloomia hoidetaan?

Kondyloomien hoitoon on olemassa kotihoitoja ja tehokkaampia muita hoitoja. Kotihoitoihin tarvitaan lääkärin resepti, mutta potilas voi toteuttaa hoidon itse. Yksittäisten kondyloomien hoitoon sopii penslaushoito (lääkeliuoksen sively hoidettavalle alueelle), jolla käsitellään yksittäisiä syyliä tietyn kaavan mukaisesti. Yleensä syylät poistuvat hoidolla.
 
On olemassa myös hoitoja, joita voidaan antaa terveydenhuollossa. Tällaisia ovat esimerkiksi kryohoito, jäädytys tai leikkaushoito. Kondyloomien kanssa ei siis tarvitse jäädä yksin.

8

Voiko kondylooma uusiutua?

Kondyloomat voivat uusiutua. Kondyloomamuutosten hoitaminen ei poista virusta elimistöstä. Yksittäisiä oireettomia kondyloomia ei kuitenkaan ole pakollista hoitaa.

9

Voinko enää ikinä harrastaa seksiä, jos minulla on kondylooma?

Useimmiten kondyloomavirus tulee elimistöömme ja lähtee sieltä ilman, että me itse edes tiedämme siitä. On tärkeää muistaa, että kondyloomat ovat hyvin yleisiä, yleisempiä kuin ehkä ymmärretäänkään. On hyvä, jos omaan kumppaniin on luottamuksellinen suhde ja kondyloomasta pystyy kertomaan. Seksielämästä voi nauttia, oli sitten seksitauti tai ei. Vastuullisuus on tärkeää ja kondylooman hoitaminen on itsestä ja muista huolehtimista. Kondomilla voi vähentää tarttumisen todennäköisyyttä.

10

Minua hävettää mennä lääkäriin, mitä tehdä?

Kaikki vaikeatkin tunteet ovat tällaisen aiheen ympärillä ymmärrettäviä. On hyvä muistaa, että seksitautien hoitaminen on terveydenhuollon ammattilaisille arkipäivää, ja tauteja siinä missä muutkin. Testeissä käyminen ja hoitoon hakeutuminen on vastuullista, ja itsestä ja muista huolehtimista. Aina on myös keinoja ennaltaehkäisyyn, joista voi jutella lääkärin kanssa.

Mikä ihmeen kondylooma? Anni Saukkola vastaa

Anni Saukkolan haastattelu 16.9.2021

Keskustele lääkärisi kanssa kondylooman ennaltaehkäisystä

Tiesitkö?

Jos kondyloomat ovat yksittäisiä eivätkä vaivaa, ei niitä välttämättä tarvitse hoitaa. Hoidolla pyritään poistamaan näkyvät kondyloomat, mutta itse virusta ei voida tuhota. Oma immuunipuolustus hävittää viruksen aikanaan, useimmiten 1–2 vuoden kuluessa.

FI-NON-01126 12/2023

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä

Lue lisää näistä ja muista ajankohtaisista teemoista

eye

Susanna Juntunen: ”Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin”

10.02.2023

Susanna Juntunen: ”Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin” Nuori ja urheilullinen perheenäiti ei voinut uskoa sairastavansa kohdunkaulan syöpää, sillä hän ei tuntenut oloaan sairaaksi missään vaiheessa. Susanna Juntunen on suositun #kotitreenijengin perustaja. Urheilu sekä terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen ovat aina olleet hänelle itsestäänselvyyksiä. Hän on myös entinen kilpajoukkuevoimistelija ja EM-tasolla kilpaillut bikini fitness -urheilija. Tällä […]

Kampanjalla pyritään hävittämään HPV ja sen aiheuttamat syövät – Onnistuisi nostamalla tyttöjen ja poikien rokotuskattavuutta

28.06.2021

Kampanjalla pyritään hävittämään HPV ja sen aiheuttamat syövät – Onnistuisi nostamalla tyttöjen ja poikien rokotuskattavuutta Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry: Suomen tulee sitoutua EU:n syöväntorjuntasuunnitelman tavoitteisiin. HPV ja sen aiheuttamat syövät voidaan hävittää nostamalla tyttöjen ja poikien rokotuskattavuutta. Lue lisää Mediuutisten sivuilta. FI-NON-00554 06/2021