HIV

Mikä on HIV?

HIV (human immunodeficiency virus) on ihmisen immuunikatoviruksen aiheuttama krooninen infektio, joka tuhoaa elimistön puolustusjärjestelmän tietyntyyppisiä valkosoluja. Vuonna 2021 Suomessa todettiin 161 uutta HIV-tartuntaa, joista yli puolet (59 %) Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Suurin osa tartunnan saaneista oli miehiä. Uusien HIV-positiivisten määrä kasvoi 30:lla tapauksella edellisvuoteen verrattuna.

Infektion eteneminen voidaan tehokkaasti estää lääkehoidoilla, vaikka virusta ei nykyhoidoilla saada kokonaan hävitettyä kantajan elimistöstä.

Tarttuvuus

Yleisin tapa saada HIV-infektio on suojaamaton seksikontakti: emätin- ja anaaliyhdyntä sekä suuseksi. Toiseksi yleisin HIV:n tartuntatapa on veren välityksellä huumeiden pistoskäytön kautta. Lisäksi HIV voi tarttua äidiltä lapselle raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana. 50 % HIV-tapauksista tartuntatapa ei ole tiedossa. HIV-infektio voi tarttua, vaikka kantaja olisi oireeton. HIV ei tartu arkipäivän kohtaamisissa, kuten kätellessä, kosketuksessa tai suudellessa. Virus ei myöskään tartu terveen ihon läpi ja limakalvonkin läpi huonosti. Jos lääkityn HI-virusta kantavan henkilön virusmäärä on alle mittausrajan, hän ei tartuta virusta eteenpäin edes suojaamattomassa seksissä.

Ehkäisy

HIV-tartunnan ehkäisyssä keskeistä on turvaseksi eli kondomin käyttö sukupuoliyhteydessä. Pistoshuumeiden käyttäjien tulisi huolehtia siitä, että he käyttävät puhtaita välineitä, eivätkä jaa neulojaan muiden kanssa. Raskaudenaikainen HIV-lääkehoito estää infektion tarttumisen äidistä lapseen. Korkeassa HIV-riskissä oleville on myös olemassa ennaltaehkäisevä HIV-lääkitys (PrEP).
PrEP-estolääkitystä käytetään tyypillisimmin, kun on säännöllisesti sukupuoliyhteydessä kumppanin kanssa, jolla on todettu HIV-infektio.

Lähteet

  1. Väestöliitto (2020). HIV (Human immunodeficiency virus).
  2. THL (2019). Hiv.
  3. Duodecim/Terveyskirjasto (2019). AIDS (immuunikato).
  4. Duodecim/Terveyskirjasto (2019). HIV (ihmisen immuunikatovirus); esiintyvyys, tartunta, ehkäisy.
  5. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (2022). Hiv ja aids esiintyvyys ja tilastot.
  6. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (2018). Lääkitys estää hivin tarttumisen.
FI-NON-00429 11/2022

Lue lisää näistä ja muista ajankohtaisista teemoista

eye

Älä jää yksin HIV-infektion kanssa

25.11.2022

Älä jää yksin HIV-infektion kanssa Henkilöille, joilla on HIV-infektio, on tarjolla ammatillista keskusteluapua, neuvontaa sekä vertaistukea. Kuolenko pian, ja jos en, niin kuinka kauan ja minkälaista elämää voin elää? Voinko opiskella, tehdä työtä, seurustella tai perustaa perheen? Näitä ja monia muita kysymyksiä HI-viruksen saaneet usein pohtivat. Lue HIV-hoitajan roolista HIV-potilaan arjessa Kansanterveyden sivuilta. FI-NON-00894 11/2022

Hiv-positiivinen Emilia: ”Lääkitty hiv ei tartu”

31.01.2022

Hiv-positiivinen Emilia: ”Lääkitty hiv ei tartu” Lääkkeet estävät nykyisin hivin tarttumisen ja mahdollistavat sairastuneille tavallisen elämän. Vanhentunut tieto ja turhat ennakkoluulot elävät kuitenkin sitkeästi. Hiv-positiivinen Emilia kertoo hänen tarinansa. Lue tarina Kansanterveyden sivuilta. FI-NON-00745 01/2022