Virheellisiä väittämiä HIV:stä

1

HIV voi tarttua arkipäivän kanssakäymisessä

Väärin! HIV-infektiota ei voi saada arkipäivän kontakteista, esimerkiksi ruokailusta, kosketuksesta tai saunan lauteilta. Se ei myöskään tartu hyönteisen pistosta ihmiseen, suutelemalla tai syljen kautta. HIV-tartunta vaatii aina limakalvo- tai verikontaktin HIV-positiivisen kanssa.

2

Suurin osa HIV-tartunnoista tulee miesten välisestä seksistä

Väärin! Vuonna 2019 suurin osa HIV-tartunnoista (29 %), joiden tartuntapa oli tiedossa, oli seurausta miehen ja naisen välisestä sukupuoliyhteydestä.

3

HIV-tartunnan voi saada vain ulkomailta

Väärin! Vaikka suuri osa suomalaisten HIV-tartunnoista onkin peräisin sukupuoliyhteydestä ulkomailla, HIV-tartuntoja on todettu myös täysin syntyperältään suomalaisten välisten kontaktien seurauksena.

4

HIV-positiivisen voi tunnistaa päällepäin

Väärin! Mistään ulkoisesta tekijästä tai oireesta ei voi päätellä, että jollakulla on HIV. Lähes puolelle sairastuneista HIV ei aiheuta minkäänlaisia oireita vuosikausiin.

5

HIV on kuolemantuomio

Väärin! Oikein lääkittynä HIV-diagnoosi ei enää juuri vaikuta eliniänodotteeseen ja HIV-positiivinen voi elää varsin normaalia, täysipainoista elämää. HIV-potilaiden kuolinsyyt ovat nykyään yhä useammin muita kuin HIV-infektioon liittyviä, sillä HIV-lääkitys estää tehokkaasti taudin etenemisen AIDS-vaiheeseen.

6

HIV-potilaalle ei suositella perheen perustamista

Väärin! HIV ei estä lasten hankintaa tai normaalin perhe-elämän suunnittelua. Nykyään tiedetään, että lääkehoidolla oleva henkilö ei tartuta virusta eteenpäin, jos hänen virusmääränsä on alle mittausrajan. Tällöin HIV ei myöskään tartu äidiltä lapselle.

7

Lääkitty HIV voi tarttua seksiteitse

Väärin! Oikein lääkitty HIV ei tartu. Useat tutkimukset ovat todenneet, että toimivalla HIV-lääkityksellä (HI-virustaso mittaamattomissa) oleva HIV-tartunnan saanut ei voi tartuttaa hiviä suojaamattomassa seksissä.

FI-NON-00522 06/2021

Lue lisää näistä ja muista ajankohtaisista teemoista

Hiv-positiivinen Emilia: ”Lääkitty hiv ei tartu”

31.01.2022

Hiv-positiivinen Emilia: ”Lääkitty hiv ei tartu” Lääkkeet estävät nykyisin hivin tarttumisen ja mahdollistavat sairastuneille tavallisen elämän. Vanhentunut tieto ja turhat ennakkoluulot elävät kuitenkin sitkeästi. Hiv-positiivinen Emilia kertoo hänen tarinansa. Lue tarina Kansanterveyden sivuilta. FI-NON-00745 01/2022

Käy hiv-testissä, jos tartunta on mahdollinen

19.10.2021

Käy hiv-testissä, jos tartunta on mahdollinen Hiv:n varhaisella toteamisella ja lääkityksen aloituksella on valtavasti hyötyjä. Tartunnan saanut ei silloin koskaan sairastu tai saa oireita tartunnastaan. Lue infektiolääkäri Pia Kivelän haastattelu liittyen hiv:iin ja sen hoitoon Kansanterveyden sivuilta. Lisää hiv:sta ja sen hoidosta voit myös lukea täältä. FI-NON-00643 10/2021