Virheellisiä väittämiä HIV:stä

1

HIV voi tarttua arkipäivän kanssakäymisessä

Väärin! HIV-infektiota ei voi saada arkipäivän kontakteista, esimerkiksi ruokailusta, kosketuksesta tai saunan lauteilta. Se ei myöskään tartu hyönteisen pistosta ihmiseen, suutelemalla tai syljen kautta. HIV-tartunta vaatii aina limakalvo- tai verikontaktin HIV-positiivisen kanssa.

2

HIV-tartunnan voi saada vain ulkomailta

Väärin! Vaikka suuri osa suomalaisten HIV-tartunnoista onkin peräisin sukupuoliyhteydestä ulkomailla, HIV-tartuntoja on todettu myös täysin syntyperältään suomalaisten välisten kontaktien seurauksena.

3

HIV-positiivisen voi tunnistaa päällepäin

Väärin! Mistään ulkoisesta tekijästä tai oireesta ei voi päätellä, että jollakulla on HIV. Lähes puolelle sairastuneista HIV ei aiheuta minkäänlaisia oireita vuosikausiin.

4

HIV on kuolemantuomio

Väärin! Oikein lääkittynä HIV-diagnoosi ei enää juuri vaikuta eliniänodotteeseen ja HIV-positiivinen voi elää varsin normaalia, täysipainoista elämää. HIV-potilaiden kuolinsyyt ovat nykyään yhä useammin muita kuin HIV-infektioon liittyviä, sillä HIV-lääkitys estää tehokkaasti taudin etenemisen AIDS-vaiheeseen.

5

HIV-potilaalle ei suositella perheen perustamista

Väärin! HIV ei estä lasten hankintaa tai normaalin perhe-elämän suunnittelua. Nykyään tiedetään, että lääkehoidolla oleva henkilö ei tartuta virusta eteenpäin, jos hänen virusmääränsä on alle mittausrajan. Tällöin HIV ei myöskään tartu äidiltä lapselle.

6

Lääkitty HIV voi tarttua seksiteitse

Väärin! Oikein lääkitty HIV ei tartu. Useat tutkimukset ovat todenneet, että toimivalla HIV-lääkityksellä (HI-virustaso mittaamattomissa) oleva HIV-tartunnan saanut ei voi tartuttaa hiviä suojaamattomassa seksissä.

FI-NON-00429 11/2022

Lue lisää näistä ja muista ajankohtaisista teemoista

eye

Älä jää yksin HIV-infektion kanssa

25.11.2022

Älä jää yksin HIV-infektion kanssa Henkilöille, joilla on HIV-infektio, on tarjolla ammatillista keskusteluapua, neuvontaa sekä vertaistukea. Kuolenko pian, ja jos en, niin kuinka kauan ja minkälaista elämää voin elää? Voinko opiskella, tehdä työtä, seurustella tai perustaa perheen? Näitä ja monia muita kysymyksiä HI-viruksen saaneet usein pohtivat. Lue HIV-hoitajan roolista HIV-potilaan arjessa Kansanterveyden sivuilta. FI-NON-00894 11/2022

Hiv-positiivinen Emilia: ”Lääkitty hiv ei tartu”

31.01.2022

Hiv-positiivinen Emilia: ”Lääkitty hiv ei tartu” Lääkkeet estävät nykyisin hivin tarttumisen ja mahdollistavat sairastuneille tavallisen elämän. Vanhentunut tieto ja turhat ennakkoluulot elävät kuitenkin sitkeästi. Hiv-positiivinen Emilia kertoo hänen tarinansa. Lue tarina Kansanterveyden sivuilta. FI-NON-00745 01/2022