Nuori ja urheilullinen perheenäiti ei voinut uskoa sairastavansa kohdunkaulan syöpää, sillä hän ei tuntenut oloaan sairaaksi missään vaiheessa.
Susanna Juntunen on suositun #kotitreenijengin perustaja. Urheilu sekä terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen ovat aina olleet hänelle itsestäänselvyyksiä. Hän on myös entinen kilpajoukkuevoimistelija ja EM-tasolla kilpaillut bikini fitness -urheilija. Tällä hetkellä Juntunen valmentaa työkseen.
Saadessaan kutsun papa-kokeeseen Juntunen tunsi itsensä täysin terveeksi. Suomessa kutsutaan tähän kohdunkaulan syöpää seulovaan gynekologiseen irtosolukokeeseen ensimmäisen kerran sinä vuonna, kun nainen täyttää kolmekymmentä.
– Oli todella vaikea uskoa todeksi, että minulta löytyi seulonnassa kohdunkaulan syöpä.
Syöpädiagnoosin saadessaan syyskuussa 2020 Juntunen oli synnyttänyt vasta vuosi sitten esikoislapsensa. Tuoreena muistissa ollut raskaus ja synnytys lisäsivät epäuskoa syöpädiagnoosista.
Onni oli, että syöpä oli nopeasti hoidettavissa.
– Se leikattiin pois noin kuukausi diagnoosin jälkeen.
Kohdunkaulan syöpää aiheuttaa HPV (Human Papilloma Virus) eli papilloomavirus. Virus on hyvin yleinen, ja lähes aina täysin oireeton. Terveyskirjaston mukaan osa HPV-infektioista voi kehittyä syöväksi. Suurin osa syövistä saadaan kiinni esiasteessa seulontojen ansiosta.
– Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin.
Nykyään HPV:ta vastaan on olemassa rokotteita. Rokotteen voi saada osana rokotusohjelmaa aikaisintaan viidennellä luokalla. Yläikärajaa rokotteen ottamiselle ei ole, mutta suurin hyöty rokotteesta saadaan ennen sukupuolielämän aloittamista. Myös kondomin käyttö vähentää tartuntoja. Papilloomavirusinfektioita ei kuitenkaan pysty täysin estämään kondomin käytöllä, koska virus tarttuu myös ympäröivältä iholta. Kondomin arvioidaan estävän noin 70 prosenttia tartunnoista.
– Juttelin sairastumiseni yhteydessä joidenkin vanhojen joukkuevoimistelukavereideni kanssa HP-viruksesta. He muistivat, että rokote oli silloin meidän nuoruudessamme kehitteillä.
Juntunen lähti miehensä kanssa keinohedelmöityshoitoihin syksyllä 2021. Hoidot onnistuivat hyvin, ja jouluna Juntunen teki positiivisen raskaustestin. Asiassa oli kuitenkin yksi mutta.
– Riskien vuoksi kohdallani oli yritetty kaikin tavoin välttää kaksosraskautta. Syöpäleikkauksen jälkeen kohtuni ei uskottu kestävän kuin yhden lapsen kerrallaan, Juntunen sanoo.
Pahoinvointi oli voimakasta raskauden alusta asti ja tuntui erilaiselta kuin ensimmäisen lapsen kohdalla. Juntusen epäilykset osoittautuivat oikeiksi: istutettu alkio oli jakautunut ja perheeseen odotettiin identtisiä kaksosia.
– Tämän jälkeen kävimme raskauteen liittyvät riskit yksityiskohtaisesti läpi lääkäreiden kanssa. Oli suuri mahdollisuus, ettei raskaus onnistuisi. Niinpä raskain sydämin päädyin keskeyttämään raskauden, Juntunen sanoo.
Raskauden keskeytyksen jälkeen Juntuselle tehdyssä syöpäkontrollissa löytyi solumuutoksia. Vaikkeivat muutokset olleet vakavia, päätettiin kohdun poistamisesta heti.
– Olin syöpädiagnoosista asti tiennyt, että kohtuni tullaan poistamaan. Halusin silti uskoa, että näin käy vasta, kun olen saanut toisen lapsen. Nyt en enää koskaan voi saada biologisia lapsia, mikä on tuonut paljon surua.
Raskaasta kokemuksestaan huolimatta Juntunen kuitenkin osaa ajatella positiivisesti ja arvostaa monia asioita elämässään.
– Meillä on ihana 3-vuotiaamme, ja saan myös paljon voimia työstäni kotitreenivalmentajana. Sitä kautta saan jakaa ihmisille hyvää oloa, ja näin jaksan myös itse paremmin.
Artikkelin tuotannon on maksanut MSD Finland Oy ja artikkelin on tuottanut Mediaplanet. MSD on tarkistanut artikkelin lääketieteellisen sisällön. Näkökulmat ja mielipiteet ovat kirjoittajien ja haastateltavan.
Kirjoittajat Tiina Katriina Tikkanen ja Anni Korhonen. Artikkelin tuotannosta vastaa Mediaplanet.
22.11.2022
FI-NON-00919 2/2023
Laumasuoja eli laumaimmuniteetti syntyy, kun riittävän moni ihminen saa immuniteetin jollekin virukselle eikä tauti pysty enää leviämään väestössä.