12 faktaa melanoomasta ja auringolta suojautumisesta
Kuinka moni sairastuu melanoomaan Suomessa? Mikä on melanooman ennuste? Mitä auringolta suojautumisessa kannattaa ottaa huomioon? Mistä melanoomapotilas voi saada vertaistukea?
Melanooma on melanosyyttien eli ihon pigmenttiä muodostavien solujen syöpä. Melanoomadiagnoosin saaminen voi järkyttää sairastunutta ja hänen läheisiään, sillä kyseessä on vakava sairaus.
Kokosimme artikkelille 12 faktaa melanoomasta.
Alla olevilla videoilla Suomen Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja Jenni Tamminen-Sirkiä ja hallituksen puheenjohtaja, melanoomasta parantunut potilasjärjestöaktiivi Sirpa Yksjärvi keskustelevat Sirpan diagnoosista ja kokemuksista.
1. Melanoomaan sairastuu vuosittain noin 1800 henkilöä
Vuonna 2022 melanooma todettiin yhteensä 1833 henkilöllä. Melanooma on yksi yleisimmistä ihosyöpätyypeistä ja voimakkaimmin yleistyviä syöpiä länsimaissa.
2. Lähes 23 000 henkilöä elää Suomessa melanoomadiagnoosin kanssa
Syöpärekisterin mukaan vuonna 2022 Suomessa oli 22 916 melanoomaa sairastavaa tai melanooman sairastanutta henkilöä.
3. Melanooman ennuste on suhteellisen hyvä
Vaikka melanoomaa sanotaan vaarallisimmaksi ihosyöväksi, yli 90 prosenttia melanoomaan sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista.
Tämän artikkelin videosarjassa Jenni Tamminen-Sirkiä ja Sirpa Yksjärvi Suomen Syöpäpotilaat ry:stä keskustelevat melanoomasta.
Suomessa on lähes 23 0000 melanoomadiagnoosin saanutta. Sirpa on yksi heistä. Jenni Tamminen-Sirkiä ja Sirpa Yksjärvi keskustelevat Sirpan melanoomadiagnoosista.
4. Melanoomaan sairastumisessa ja taudin uusiutumisriskissä on eroja sukupuolten välillä
Melanoomaan sairastui 1024 miestä ja 809 naista vuonna 2022. Samana vuonna melanoomaan kuoli yhteensä 202 henkilöä: heistä 114 oli miehiä ja 88 naisia.
Melanooman uusiutumisriski on suurin vuoden sisällä taudin diagnosoinnista. Ikä ja sukupuoli vaikuttavat uusiutumiseen. Miehillä toisen melanooman ilmaantuminen on todennäköisempää kuin naisilla.
5. Ikä vaikuttaa melanooman esiintyvyyteen
Valtaosa melanoomista todetaan keski-ikäisillä ja vanhuksilla. On hyvin harvinaista, että alle 18- vuotias sairastuu melanoomaan.
6. Melanooma voi olla paikallinen tai levinnyt
Paikallinen melanooma sijaitsee iholla ja on mahdollisesti edennyt ihoalueen lähellä sijaitseviin imusolmukkeisiin. Levinneestä melanoomasta puhutaan, kun kasvain on ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä muualle elimistöön, kuten maksaan tai luustoon. Melanooman levinneisyys vaikuttaa taudin uusiutumisriskiin ja ennusteeseen.
Lisätietoa melanooman levinneisyydestä, luokituksesta ja hoidosta löydät täältä.
7. 85 % melanoomista johtuu auringon UV-säteilystä
Melanooman riskitekijöitä ovat ihon toistuva palaminen, muu runsas aurinkoaltistus ja solariumin käyttö. Lisäksi riskitekijöitä ovat hyvin vaalea iho, vaaleat tai punaiset hiukset sekä pisamat. Riittävä suojautuminen auringon UV-säteilyltä voisi ehkäistä jopa neljä viidestä melanoomadiagnoosista.
Videolla Suomen Syöpäpotilaat ry:n Jenni Tamminen-Sirkiä ja Sirpa Yksjärvi keskustelevat melanoomasta ja aurinkokäyttäytymisestä.
Liittyykö melanoomadiagnoosiin syyllisyyden tunteita? Videolla Sirpa kertoo Jennille saavansa auringosta energiaa. Hän pitää huolen siitä, että on suojautunut auringon UV-säteiltä.
Tunnista oma ihotyyppisi
*Ihon punoituksen syntymiseen tarvittava aika, joka riippuu UV-säteilyn voimakkuudesta ja ihon herkkyydestä (UV-indeksi 6-7).
Kuva: Tunnista oma ihotyyppisi. Mukaillen Suomen Syöpäpotilaat ry. Ihosyöpäpotilaan opas 2017.
8. UV-säteilyä on useaa eri tyyppiä
Auringonvalo sisältää UVA- ja UVB-säteilyä, jotka lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään, kuten melanoomaan. UVC-säteily suodattuu pois ilmakehässä. Pitkäaaltoinen UVA-säteily kattaa jopa 95 % kaikesta UV-säteilystä. Se tunkeutuu syvälle ihokudoksiin, ruskettaa ihoa ja aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. Lyhytaaltoisempi UVB-säteily jää ihon pintakerroksiin ja polttaa, paksuntaa ja ruskettaa ihoa.
9. UV-säteily on voimakkainta keskipäivällä
Auringon UV-säteilyn voimakkuudesta kertoo UV-indeksi (0-11+). UV-säteily on Suomessa voimakkaimmillaan touko-elokuussa noin klo 11–17 välisenä aikana. Tällöin UV-indeksi vaihtelee kolmen ja seitsemän välillä. Suojautumista suositellaan, kun UV-indeksi on kolme tai enemmän. Myös alemmilla lukemilla suojautuminen kannattaa, mikäli aikoo oleskella ulkona auringossa pitkään tai jos on esimerkiksi vesillä, hiekkarannalla tai lumella.
10. Auringonvalon riskit koskettavat kaikkia, varsinkin jo kertaalleen melanooman sairastaneita
Sairastettu melanooma suurentaa taudin uusiutumisen riskiä vielä vuosienkin päästä, joten auringolta suojautumiseen on hyvä suhtautua vakavasti ja välttää myös solariumia. Uusiutunut melanooma voi edetä nopeasti, joten tutkimuksiin hakeutumisen kanssa ei kannata aikailla.
11. Auringolta suojautumiseen on monia keinoja
Auringolta suojautumisessa kannattaa ottaa kaikki keinot käyttöön. Tavalliset vaatteet antavat suojaa. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että ohuempi kangas antaa heikomman suojan kuin paksumpi. Aurinkoisena päivänä uimarannalle voi valita myös UV-suojavaatteen, joka ei ole niin hiostava kuin vaikkapa farkut. Aurinkovoidetta tulisi käyttää ihoalueilla, joita vaatteet eivät suojaa. On hyvä muistaa, että minkään aurinkovoiteen käyttö ei suojaa UV-säteilyltä täydellisesti, joten on tärkeää hakeutua varjoon, varsinkin UV-säteilyn ollessa voimakkaimmillaan. Kasvojen iho sekä korvat tulee suojata suurilierisellä hatulla, sillä nämä alueet ovat erityisen herkkiä palamaan.
Lue lisää melanoomasta ja auringolta suojautumisesta täältä.
12. Kiinnitä huomiota aurinkovoidevalintaasi
Aurinkovoiteissa valikoimaa on runsaasti, mutta pariin asiaan on hyvä kiinnittää erityistä huomiota. Aurinkovoiteen UVA- ja UVB-kertoimet on hyvä tarkistaa, koska usein pakkauksessa kerrotaan vain UVB-suojakerroin. Jos ostat aurinkovoidetta EU:n ulkopuolelta, kannattaa olla tarkkana, että tuotteessa on myös UVA-suoja. UVA-suojan tunnistaa symbolista, jossa UVA-teksti on ympyröity. Aurinkovoiteen valintaan vaikuttaa myös käyttäjän ihotyyppi. Herkästi palavalle iholle kannattaa aina valita erittäin korkean suojan antavia voiteita eli suojakertoimet 50 tai 50+. Hyvin ruskettuvalle, mutta toisinaan palavalle iholle sopii korkean suojauksen voiteet eli suojakerroin 30.
Videolla Jenni Tamminen-Sirkiä ja Sirpa Yksjärvi keskustelevat melanooman uusiutumisesta ja seurannasta.
Huoli melanooman uusiutumisesta on tavallista. Videolla Sirpa kertoo Jennille, että melanooman seurantakäynnit toivat mielenrauhaa.
Videolla Jenni Tamminen-Sirkiä, Suomen Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja, ja Sirpa Yksjärvi, melanoomasta parantunut potilasjärjestöaktiivi, keskustelevat Suomen Syöpäpotilaat ry:n toiminnasta.
Moni melanoomaan sairastunut kaipaa vertaistukea. Jenni-Tamminen Sirkiä ja Sirpa Yksjärvi keskustelevat videolla, mistä melanoomaan sairastuneet voivat saada vertaistukea.
Lisätietoa järjestön toiminnasta löydät heidän verkkosivuiltaan.
Uusitalo A. UV-suojavaatteet eivät eroa muista vaatteista merkittävästi – tällä yksinkertaisella konstilla voit tarkistaa suojaavan materiaalin. Yle 26.7.2022.
Syöpäjärjestöt, Fressis-tietopankki. Varjo, vaate ja voide suojaavat auringolta.
Yliopiston Apteekki. Tiesitkö tämän aurinkotuotteista ja suojakertoimista? 31.7.2024.
FI-NON-01216 4/2025
Maalaa kopioitava tekstialue tietokoneen hiiren avulla.
Vie kursori maalatun alueen päälle ja paina hiiren oikeaa näppäintä, jolloin esiin tulee valikko. Valitse valikosta "kopioi".
Siirry haluamaasi tiedostoon tai sähköpostin viestikenttään ja kopioi teksti painamalla hiiren oikeaa näppäintä ja valitsemalla valikosta "liitä".