Mitkä ovat melanooman oireet?

Valtaosa melanoomista näkyy iholla. Noin puolet melanoomista saa alkunsa olemassa olevasta luomesta. Melanooma voi syntyä myös uutena luomena tai ihomuutoksena aiemmin terveelle iholle. Luomea kannattaa tarkkailla, jos se kasvaa, tai sen muoto muuttuu epätarkkarajaiseksi tai siinä on värimuutoksia. Myös aralta tai kutisevalta tuntuvat tai haavautuvat, visvaa tai verta vuotavat luomet pitää tarkistuttaa. Harvoissa tapauksissa melanooma voi ilmaantua iholle ilman luomea. Tällöin melanooma voi olla esimerkiksi kohouma tai haavauma iholla, limakalvolla tai muutos kynnessä. Melanooma silmässä on harvinainen, tapauksia todetaan Suomessa muutamia kymmeniä vuosittain.

Yleisimmät melanooman oireet:

• Alkaa olemassa olevasta luomesta
• Ihomuutos terveellä iholla
• Luomen kasvu
• Luomen muoto muuttuu epätarkkarajaiseksi
• Luomen värimuutokset tummemmaksi, punertavan tai sinertävän sävyiseksi tai mustaksi

Mikä on melanooma?

Milloin lääkäriin?

Suurin osa iholla olevista luomista on vaarattomia. Nopeasti kasvava, ulkonäöltään muuttuva tai haavautuva ihokasvain voi olla ihosyöpä.

VARO on yksinkertainen muistisääntö, jonka avulla voi arvioida luomen piirteitä. Jos huomaat luomessa muutoksen tai löydät iholtasi uuden, jollain tavalla poikkeavan luomen, on luomi hyvä tarkistuttaa lääkärin vastaanotolla. Myös punoittavan, kutisevan tai vertavuotavan luomen takia kannattaa hakeutua tutkimuksiin.

VARO muistisäännön lisäksi luomien itsearvioinnissa voidaan käyttää apuna myös ABCDE-sääntöä. Kirjaimet on selitetty auki alla olevassa kuvassa ja alla olevasta videosta voi katsoa vielä tarkemmin mitä ABCDE-säännöllä tarkoitetaan ja miten se auttaa muistamaan, millaisia luomia tulee tarkkailla.

Säännöllinen tarkkailu on paras tapa oppia tuntemaan ihossa olevat luomet. Jos huomaat luomessa muutoksen tai löydät iholtasi uuden, jollain lailla poikkeavan luomen, mene lääkärin vastaanotolle.

Miksi tutkituttaisin luomeni?

Löydä lähin terveysasemasi luomien tutkituttamiseen: parempaaelamaa.fi/missa-voin-kayda-tutkituttamassa-luomeni/

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä

Lähteet

  1. Kaikkisyövästä.fi: Melanooma.
  2. Ihosairaala.fi: 10 kynsimuutosta, jotka kannattaa tutkituttaa asiantuntijalla.
  3. Terveyskylä.fi: Mikä silmämelanooma on?
  4. Ihosyöpäpotilaan opas 2017.
  5. Ilmansyöpää.fi: Tarkkaile luomiasi.
  6. Ihosairaala.fi: Luomiin kannattaa kiinnittää huomiota.
FI-NON-00274 08/2024