Tutkituta luomesi

Näytä outoa luomea lääkärille – turhaa käyntiä ei ole!

Onko sinulle ilmestynyt epäilyttäviä luomia tai muutoksia ihossa? Mikäli on, silloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen ja käydä tarkistuttamassa ihosi.

Varhain havaittuna melanooman hoitoennuste on hyvä, mutta ilman hoitoa se ei parane. Siksi on tärkeää tarkkailla ihomuutoksia, varsinkin luomien osalta. Pyydä apua sellaisten ihoalueiden, joita et itse näe, tarkistamiseen. Miehillä melanooma on yleisin rintakehän ja selän alueella, naisilla raajoissa. On tärkeää, että pienenkin epäilyn herättyä käännyt lääkärin puoleen. Turhaa käyntiä ei ole.

Tarkkaile luomiasi

Luomien itsearvioinnissa voidaan käyttää apuna esimerkiksi ABCDE-sääntöä. Katso videolta mitä ABCDE-säännöllä tarkoitetaan ja miten se auttaa sinua muistamaan, millaisia luomia tulee tarkkailla.

Mitä ihotautilääkärin tekemässä luomitarkastuksessa tapahtuu?

1

Keskustelu riskitekijöistä

Lääkäri kyselee potilaan taustatietoja selvittääkseen onko potilaalla geneettistä alttiutta melanoomaan. Jos lähisuvussa on esiintynyt melanoomaan, voi se vaikuttaa jatkoseurantaan

2

Luomien tutkiminen

Potilas riisuuntuu ja lääkäri käy kehon kaikki luomet läpi. Osaa luomista lääkäri katsoo dermatoskoopilla, jonka avulla voidaan nähdä ihon pintaa syvemmälle.

3

Jatkotoimenpiteet

Lääkäri keskustelee potilaan kanssa jatkotoimenpiteistä. Epäilyttävästä luomesta tai ihomuutoksesta voidaan ottaa koepala,  tai luomi voidaan poistaa kokonaan patologin tutkimuksia varten.

4

Ajanvaraus mahdolliseen luomenpoistoon

Luomenpoistoa varten varataan erillinen käynti. Jotkut lääkärit tekevät luomenpoistoja myös ensikäynnillä.

Missä tarkastuttaa luomet? Löydä lähin yksityinen terveysasemasi täältä.

Melanoomaan sairastui vuonna 2020 826 miestä ja 717 naista

Melanoomadiagnoosien odotetaan kasvavan lähivuosina, kun korona-aikana diagnosoimatta jääneet tapaukset löytyvät.

Epäilyttäviä luomia?

Melanooma on ihosyöpä, joka yleensä syntyy luomesta. Melanooma saa alkunsa ihon väriainetta tuottavista soluista, joita sanotaan melanosyyteiksi. Sairaus voi alkaa iholta mistä vain, myös alueelta, joka ei ole saanut paljon tai ollenkaan aurinkoa, esimerkiksi jalkapohjista.

Jos melanoomaa ei hoideta, se jatkaa kasvuaan syvemmälle ihoon. Syvemmälle ehtinyt melanooma lähettää helposti etäpesäkkeitä muualle elimistöön veren tai imuteiden välityksellä.

Lue lisää melanooman riskitekijöistä täältä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä

Lähteet

  1. Kaikkisyovasta.fi: Ihosyöpä
  2. Suomen Syöpärekisteri: Syöpä 2019 Tilastoraportti Suomen syöpätilanteesta
  3. ihosairaala.fi
  4. ePressi – Syöpäjärjestöt
  5. duodecim.fi

FI-NON-00794 06/2022

Lue lisää näistä ja muista ajankohtaisista teemoista

eye

Susanna Juntunen: ”Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin”

10.02.2023

Susanna Juntunen: ”Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin” Nuori ja urheilullinen perheenäiti ei voinut uskoa sairastavansa kohdunkaulan syöpää, sillä hän ei tuntenut oloaan sairaaksi missään vaiheessa. Susanna Juntunen on suositun #kotitreenijengin perustaja. Urheilu sekä terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen ovat aina olleet hänelle itsestäänselvyyksiä. Hän on myös entinen kilpajoukkuevoimistelija ja EM-tasolla kilpaillut bikini fitness -urheilija. Tällä […]

Keuhkosyöpäpotilaan hoitopolku

24.05.2021

Keuhkosyöpäpotilaan hoitopolku toimii Keuhkot tuovat sisäänhengityksellä happea elimistöön ja poistavat uloshengityksellä hiilidioksidia elimistöstä. Normaalisti meillä on kaksi keuhkoa: oikea keuhko muodostuu kolmesta ja vasen kahdesta lohkosta. Keuhkosyövästä toipuneen tamperelaisen Ismo Niemen hengitystä hoitaa ja puhdistaa tällä hetkellä vain vasen keuhko: oikea keuhko on poistettu keuhkosyöpähoidon yhteydessä. Vuonna 1956 syntynyt, fysioterapeutti-yrittäjänä yli 30 vuotta toiminut Ismo […]

Syövän hoidon historia

03.03.2021

Syövän hoidolla on pitkä historia. Ensin kasvaimia hoidettiin lämpöhauteilla, syövyttämällä, kuumalla raudalla polttamalla tai leikkaamalla. 1800-luvun lopulla keksittiin röntgensäteet. Viime vuosisadalla syöpä onnistuttiin ensi kertaa parantamaan sädehoidoilla, ja myös hormonihoitojen teho havaittiin. Toisen maailman sodan aikana syntyi solunsalpaajahoito. Uuden tutkimuksen avulla on löydetty tapa, jolla kehon omaa immuunijärjestelmää voidaan käyttää taistelussa syöpää vastaan.