HIV:n oireet

Monelle tartunnan saaneista ei tule viruksesta aluksi lainkaan oireita, mutta noin puolella ensioireet alkavat noin 1–6 viikon kuluttua tartuntahetkestä. Oireettomat potilaat eivät siis tiedä tartunnastaan, elleivät käy laboratoriotutkimuksissa. Tästä syystä lääkärille on tärkeää tuoda esiin mahdollisuus tartunnalle altistumisesta.

Ensioireet muistuttavat tavallisia epäspesifejä virusinfektion oireita ja ne kestävät 1–2 viikkoa, korkeintaan kuukauden. Tyypillisiä ensioireita ovat:

Ensioireiden jälkeen infektio on tyypillisesti vuosia oireeton. Pitkälle edetessään HI-virus aiheuttaa kuumeilua, laihtumista ja liitännäissairauksia. Infektio altistaa monille kroonisille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille sekä maksasairauksille ja ylläpitää jatkuvaa matala-asteista elimistön tulehdustilaa.

Lähteet

  1. THL (2019). Hiv.
  2. Duodecim/Terveyskirjasto (2019). AIDS (immuunikato).
FI-NON-00429 02/2021

Lue lisää näistä ja muista ajankohtaisista teemoista

Hiv-positiivinen Emilia: ”Lääkitty hiv ei tartu”

31.01.2022

Hiv-positiivinen Emilia: ”Lääkitty hiv ei tartu” Lääkkeet estävät nykyisin hivin tarttumisen ja mahdollistavat sairastuneille tavallisen elämän. Vanhentunut tieto ja turhat ennakkoluulot elävät kuitenkin sitkeästi. Hiv-positiivinen Emilia kertoo hänen tarinansa. Lue tarina Kansanterveyden sivuilta. FI-NON-00745 01/2022

Käy hiv-testissä, jos tartunta on mahdollinen

19.10.2021

Käy hiv-testissä, jos tartunta on mahdollinen Hiv:n varhaisella toteamisella ja lääkityksen aloituksella on valtavasti hyötyjä. Tartunnan saanut ei silloin koskaan sairastu tai saa oireita tartunnastaan. Lue infektiolääkäri Pia Kivelän haastattelu liittyen hiv:iin ja sen hoitoon Kansanterveyden sivuilta. Lisää hiv:sta ja sen hoidosta voit myös lukea täältä. FI-NON-00643 10/2021