- THL (2019). Hiv.
- Duodecim/Terveyskirjasto (2021). AIDS (immuunikato).
Monelle tartunnan saaneista ei tule viruksesta aluksi lainkaan oireita, mutta noin puolella ensioireet alkavat noin 1–6 viikon kuluttua tartuntahetkestä. Oireettomat potilaat eivät siis tiedä tartunnastaan, elleivät käy laboratoriotutkimuksissa. Tästä syystä lääkärille on tärkeää tuoda esiin mahdollisuus tartunnalle altistumisesta.
Ensioireet muistuttavat tavallisia epäspesifejä virusinfektion oireita ja ne kestävät 1–2 viikkoa, korkeintaan kuukauden. Tyypillisiä ensioireita ovat:
Ensioireiden jälkeen infektio on tyypillisesti vuosia oireeton. Pitkälle edetessään HI-virus aiheuttaa kuumeilua, laihtumista ja liitännäissairauksia. Infektio altistaa monille kroonisille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille sekä maksasairauksille ja ylläpitää jatkuvaa matala-asteista elimistön tulehdustilaa.
Älä jää yksin HIV-infektion kanssa Henkilöille, joilla on HIV-infektio, on tarjolla ammatillista keskusteluapua, neuvontaa sekä vertaistukea. Kuolenko pian, ja jos en, niin kuinka kauan ja minkälaista elämää voin elää? Voinko opiskella, tehdä työtä, seurustella tai perustaa perheen? Näitä ja monia muita kysymyksiä HI-viruksen saaneet usein pohtivat. Lue HIV-hoitajan roolista HIV-potilaan arjessa Kansanterveyden sivuilta. FI-NON-00894 11/2022
Hiv-positiivinen Emilia: ”Lääkitty hiv ei tartu” Lääkkeet estävät nykyisin hivin tarttumisen ja mahdollistavat sairastuneille tavallisen elämän. Vanhentunut tieto ja turhat ennakkoluulot elävät kuitenkin sitkeästi. Hiv-positiivinen Emilia kertoo hänen tarinansa. Lue tarina Kansanterveyden sivuilta. FI-NON-00745 01/2022