Rintasyöpää tulisi seuloa nykyistä nuoremmilta ja vanhemmilta
Johanna Artola ja Anu Niemi työskentelevät rintaterveyden ja rintasyöpään sairastuneiden vertaistuen edistämiseksi.
Kuva: Mikko Käkelä
Jokainen 50-69-vuotias nainen saa Suomessa kutsun rintasyöpäseulontaan noin kahden vuoden välein. Säännöllisen mammografiakuvauksen avulla rintasyöpä pyritään havaitsemaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jo oireettomana. Varhainen tunnistaminen on tärkeää, sillä varhain havaitun rintasyövän hoitoennuste on yleensä hyvä. Jos syöpä on ehtinyt levitä muualle kehoon, leviämistä voidaan hidastaa, mutta syöpää ei voida täysin parantaa kehittyneistä hoitomenetelmistä huolimatta.
– Seulonta on tutkitusti vaikuttavaa. Syöpärekisterin tutkimuksen mukaan rintasyöpäseulontoihin osallistuvilla on 20–30 prosenttia vähemmän rintasyöpäkuolemia verrokkiryhmään verrattuna, sanoo Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland ry:n toiminnanjohtaja Anu Niemi.
EU suosittaa seulontaa 45-vuotiaista 74-vuotiaisiin
Euroopan komissio on suosittanut rintasyövän ikäryhmäseulontoja 45–74-vuotiaille. Suomessa tämä merkitsisi sekä nykyistä nuorempien että vanhempien ikäryhmien ulottamista seulontojen piiriin. Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland on ottanut kantaa seulontaikäryhmien laajennuksen puolesta. Sen mukaan seulontaan tulisi kutsua uusina ryhminä 45–49-vuotiaat 2–3 vuoden välein ja 70–74-vuotiaat kolmen vuoden välein.
– Seulonnalla vähennetään rintasyöpäkuolleisuutta ja pidemmälle edenneitä, vaikeammin hoidettavia rintasyöpiä. Jos rintasyöpä löytyy seulonnassa, on myös polku diagnoosin saamiseen ja hoitoon pääsyyn sujuva. Tällä on erityistä merkitys tilanteessa, jossa itse havaitun oireen vuoksi rintojen tarkempaan tutkimukseen hakeutuminen voi (muuten) olla pullonkaulana, Anu Niemi sanoo.
Myös rintaterveyden puolestapuhuja, Tunne rintasi ry, kannattaa seulontojen laajentamista.
– Nuorilla rintasyöpä on usein aggressiivisempi ja nopeammin leviävä, joten varhainen havaitseminen alle 50-vuotiaiden ikäluokassa on tärkeää, sanoo toiminnanjohtaja Johanna Artola.
Yhdistys saa paljon palautetta siitä, että rintasyöpäseulonnat tulisi ulottaa myös vanhempiin ikäluokkiin.
– Moni yli 70-vuotias on yllättynyt kuullessaan, että siinäkin iässä voi sairastua. On ajateltu, että riski on ohi siinä vaiheessa, kun seulontoihin ei enää kutsuta. Syövät kuitenkin lisääntyvät iän myötä ja myös rintasyövässä ikä on yksi riskitekijöistä, Artola muistuttaa.
Suomessa on aloitettu kansallinen arviointi rintasyöpäseulontojen laajentamisesta Euroopan komission suosituksen mukaisesti.
Laajentamisesta keskustellaan kansallisessa syöpäseulontojen ohjausryhmässä ja sen nimeämässä rintasyövän seulontaohjelman asiantuntijaryhmässä, joka on myös laatinut rintasyöpäseulontojen laatukäsikirjan.
Suomalaisväestöllä tehty mallinnus tukee rintasyöpäseulontojen laajentamista erityisesti nuorempiin, 45–49-vuotiaisiin.
Rintasyöpäyhdistys toivoo, että seulontaohjelmaa kehitetään myös sisällöllisesti. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi tekoälyn hyödyntämistä seulontakuvien lukemisessa sekä seurannan kehittämistä riskiperusteiseksi ja yksilölliseksi.
Seulontoihin osallistuvia tulisi myös informoida, mikäli kuvauksessa havaitaan tiivis rintakudos.
– Tiivisrintaisuus on rintasyövän riskitekijä ja tiivis rintakudos voi peittää syövän siten, ettei se näy mammografiassa. Tiivisrintaisia tulisi informoida havainnosta ja heille tulisi myös tarjota paremmin sopivia kuvantamismenetelmiä, kuten ultraääni- tai magneettikuvausta, Anu Niemi sanoo.
Suomalaiset osallistuvat rintasyöpäseulontoihin aktiivisesti. Keskimäärin yli 80 prosenttia kutsutuista saapuu tutkimukseen. Noin kaksi kolmasosaa seulontaikäisten rintasyövistä löydetäänkin seulonnoissa.
Seulontoihin osallistuminen ei kuitenkaan takaa, etteikö rintasyöpä voisi ilmaantua kuvantamistutkimusten välillä. Siksi rintojen säännöllinen omatarkkailu tulisi ottaa osaksi rutiineja.
– On hyvä tuntea omien rintojensa rakenne ja ulkonäkö, jotta osaa reagoida mahdollisiin muutoksiin. Kyhmyn lisäksi ihottuma, haavauma tai kuoppa ihossa voivat olla merkkejä rintasyövästä, Artola sanoo.
Syöpäkokemus voi olla voimavara Kuva: Mikko Käkelä Lomamatka Kreikkaan tytärten ja siskon kanssa odotti kulman takana. Vuoden pesti projektipäällikkönä oli loppumaisillaan, takana oli tiukka kevät töissä ja ilmassa oli ollut väsymystä, vähän stressiäkin. Rinnoissa oli ollut jännää tunnetta, ikään kuin maito olisi pakkautunut. Raskaana en ole, Sanna tiesi, mutta tunsi, että jokin oli oudosti. […]
Susanna Juntunen: ”Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin” Nuori ja urheilullinen perheenäiti ei voinut uskoa sairastavansa kohdunkaulan syöpää, sillä hän ei tuntenut oloaan sairaaksi missään vaiheessa. Susanna Juntunen on suositun #kotitreenijengin perustaja. Urheilu sekä terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen ovat aina olleet hänelle itsestäänselvyyksiä. Hän on myös entinen kilpajoukkuevoimistelija ja EM-tasolla kilpaillut bikini fitness -urheilija. Tällä […]