Tutki rintasi säännöllisesti

Rintojen muutosten omatarkkailu

Rintojen koko, muoto ja kiinteys vaihtelevat iän myötä, mutta myös kuukautisten, raskauden ja imetyksen aikana. Rinnoissa ilmenevien poikkeavien muutosten ja oireiden havaitseminen on helpompaa, jos niitä seuraa säännöllisesti. Rintojen omatarkkailu kannattaa tehdä kerran kuussa samaan aikaan kuukaudesta esimerkiksi kuukautisten jälkeen, jos sinulla on kuukautiset.

Jos huomaat tai tunnet jotain huolestuttavaa rinnoissasi, varaathan ajan terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle.

Lue lisää rintasyövän oireista

Mammografia

Mammografia eli rintojen röntgenkuvaus on tärkeä menetelmä rintasyövän diagnosoinnissa, arvioinnissa ja seurannassa. Sen avulla voidaan todeta rintakudoksen epänormaalit muutokset, kuten alkavat kasvaimet.

Useimmissa tavanomaisissa mammografiatutkimuksissa kumpikin rinta kuvataan vähintään kahdesta eri suunnasta. Vaikka kyhmy tuntuisi vain toisessa rinnassa, molemmat rinnat kuvataan. Jos olet käynyt mammografiakuvauksessa aikaisemmin, lääkäri vertaa vanhaa mammografiakuvaa uuteen mahdollisten muutosten havaitsemiseksi.

Mammografiaa käytetään myös oireettomien naisten rintasyöpäseulontaan. Seulontatutkimuksilla pyritään löytämään rintasyövät mahdollisimman aikaisin. Suomalaiset kunnat järjestävät joka toinen vuosi maksuttoman seulonnan 50–69-vuotiaille naisille. Seulonnassa käytetään mammografiaa eli rinnoista otettavia röntgenkuvia.

Syöpäsukuihin kuuluville suositellaan vuosittaista seurantaa. Seuranta aloitetaan yleensä 25–30 vuoden iässä tai 5–10 vuotta aikaisemmin kuin suvun nuorin jäsen on sairastunut. Seurantakäyntejä ei kannata aloittaa ennen 25 vuoden ikää.

Rintasyöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 5000 naista ja 30 miestä

Lue lisää rintasyövästä

Lähteet

 1. Kaikkisyovasta.fi
 2. Syopajarjestot.fi
 3. Terveyskyla.fi
 4. Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry
 5. Suomen syöpäpotilaat ry
 6. Vehmanen L. Rintasyöpä Toteaminen, alatyypit ja ennuste. Lääkärikirja Duodecim 16.9.2020 https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00618
 7. Rintasyöpä.fi
 8. UKK-instituutti
 9. Heikinheimo O, Apter D. Hormonaalinen ehkäisy ja syöpä. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2018;134(9):889-90. https://www.duodecimlehti.fi/duo14318
 10. Syöpäsäätiö: https://syopasaatio.fi/tutkimus/tutkimusmatkalla/immunologiset- hoidot/
 11. Sylva Ry, sylva.fi
 12. Tärkeimpiä tilastotietoja lyhyesti. Suomi: rinta. NORDCAN, nordcan.iarc.fr. 9.2, 09/2022.
 13. Mattson J, ym. Rintasyöpäpotilaan seuranta. Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 2016;132:2317–20. https://www.duodecimlehti.fi/duo13476
 14. Tunne rintasi ry. Rintojen omatarkkailu. Tunnerintasi.fi
FI-NON-00786 08/2023

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä