Usein kysyttyä

1

Milloin on syytä epäillä rintasyöpää?

Rinnasta löytyvä kyhmy on rintasyövän tavallisin oire. Kyhmy voi olla silmin havaittava tai tuntua vain käsin tutkittaessa. On hyvä muistaa, että kaikki kyhmyt eivät ole syöpää. Rintasyövän toteamiseen käytettäviä menetelmiä ovat lääkärin suorittama rintojen tunnustelu ja tarkastelu, mammografia, ultraäänitutkimus ja neulabiopsia eli neulanäyte. Noin kolmasosa rintasyövistä löytyy täysin oireettomina seulontamammografiassa. Rintojen säännöllinen omatarkkailu auttaa huomaamaan niissä mahdollisesti tapahtuvat muutokset.

Lue lisää rintojen omatarkkailusta: Tutki rintasi säännöllisesti – rintojen omatarkkailu – Parempaa elämää (parempaaelamaa.fi)

Lisätietoja rintasyövän oireista löydät: Yleisimmät rintasyövän oireet – milloin lääkäriin? – Parempaa elämää (parempaaelamaa.fi)

2

Kuinka nopeasti rintasyöpä etenee?

Levinnyt rintasyöpä tarkoittaa syöpää, joka on lähettänyt etäpesäkkeitä muualle kehoon. Levinneen rintasyövän taudinkulku on yksilöllistä. Lääkäri osaa kertoa taudin todennäköisestä kulusta potilaskohtaisesti.

Lue lisää rintasyövästä ja sen tyypeistä: Mikä on rintasyöpä? – Tietoa rintasyövästä ja sen hoidosta (parempaaelamaa.fi)

3

Miten rintasyöpä diagnosoidaan?

Rintasyövän toteamiseen käytettäviä menetelmiä ovat lääkärin suorittama rintojen tunnustelu ja tarkastelu, mammografia, ultraäänitutkimus ja neulabiopsia eli neulanäyte.

Lue lisää rintasyövän tutkinnasta ja toteamisesta: Rintasyövän tutkimukset, toteaminen, luokitus ja hoito – Parempaa elämää (parempaaelamaa.fi)

4

Miten toimia, jos epäilee rintasyöpää?

Mene lääkäriin,

•          jos sinulla on kyhmy rinnassa tai patti kainalossa
•          tunnet rinnassasi kipua, kuumotusta, kutinaa tai kihelmöintiä
•          huomaat muutoksen rinnan koossa tai muodossa
•          havaitset ihomuutoksia ja haavaumia
•          jos nännisi vetäytyy, tai siitä tulee eritettä

Jos huomaat tai tunnet jotain huolestuttavaa rinnoissasi, varaathan ajan terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:
Varaa aika

5

Millainen ennuste rintasyövällä on?

Rintasyövän ennusteeseen vaikuttaa rintasyövän alatyyppi sekä taudin levinneisyys. Suomessa yli 91 % rintasyöpään sairastuneista on kuitenkin elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta. Rintasyövän hoito suunnitellaan yksilöllisesti kasvaimen ominaisuuksien ja syövän levinneisyyden perusteella. Sekä paikallista että levinnyttä rintasyöpää voidaan hoitaa. Levinnyttä rintasyöpää ei kuitenkaan pystytä parantamaan. Rintasyöpä on esimerkki sairaudesta, jossa levinnyttä tautia sairastava potilas voi elää tehokkaiden hoitojen ansiosta huomattavan pitkään. Paikallista rintasyöpää sairastavien viiden vuoden elossaololuku on peräti 99 %. Jos tauti on todettaessa levinnyt, viiden vuoden elossaololuku on 83 %.

Lue lisää rintasyövän ennusteesta: Mikä on rintasyöpä? – Tietoa rintasyövästä ja sen hoidosta (parempaaelamaa.fi)

6

Miten rintasyöpää hoidetaan?

Rintasyövän hoito koostuu usein leikkauksesta, sädehoidosta ja lääkehoidosta, kuten solunsalpaajista, hormonaalisista hoidoista ja täsmälääkehoidoista. Hoitosuositus ja hoitosuunnitelma laaditaan syövän ominaisuuksien ja levinneisyyden perusteella.

Lue lisää rintasyövän hoidosta: Rintasyövän tutkimukset, toteaminen, luokitus ja hoito – Parempaa elämää (parempaaelamaa.fi)

7

Kuinka yleinen rintasyöpä on nuorilla?

Nuorten aikuisten syöpä on harvinainen. Suomessa rintasyöpään sairastuu keskimäärin 84 nuorta aikuista eli 18–35-vuotiasta vuodessa.

Suomessa 20–29-vuotiaiden naisten yleisin syöpä on ihomelanooma. Toiseksi yleisin syöpä tässä ikäluokassa on kilpirauhassyöpä. Sen jälkeen yleisimmät ovat Hodgkinin lymfooma, rintasyöpä ja paksu- ja peräsuolen syöpä.

Syöpäsukuihin kuuluville suositellaan vuosittaista seurantaa. Yleensä vuoden välein tehdään mammografia ja rintojen kaiku- tai magneettitutkimus ja lääkärintutkimus 6–12 kuukauden välein. Seuranta aloitetaan yleensä 25–30 vuoden iässä tai 5–10 vuotta aikaisemmin kuin suvun nuorin jäsen on sairastunut. Seurantakäyntejä ei kannata aloittaa ennen 25 vuoden ikää.

Lue lisää rintasyövän yleisyydestä: Mikä on rintasyöpä? – Tietoa rintasyövästä ja sen hoidosta (parempaaelamaa.fi)

8

Mihin minun tulisi olla yhteydessä, jos epäilen rintasyöpää?

Voit varata ajan esimerkiksi terveyskeskuslääkärille, työterveyteen tai gynekologille. Lääkärit ohjaavat sinut lähetteellä jatkotutkimuksiin tarpeen mukaan.

Löydä lähin terveysasemasi täältä

9

Aiheuttaako rintasyöpä kipua ja särkyä?

Vaikka syöpäkyhmy on usein kivuton, se saattaa joskus aiheuttaa rinnassa pistelyn tunnetta, kosketusarkuutta tai vihlovaa kipua. Toisinaan rintasyöpä oireilee rinnan kuumoituksena, kihelmöintinä tai kutinana.

Lue lisää rintasyövän oireista: Yleisimmät rintasyövän oireet – milloin lääkäriin? – Parempaa elämää (parempaaelamaa.fi)

Lähteet

  1. Kaikkisyovasta.fi
  2. Syopajarjestot.fi
  3. Terveyskyla.fi
  4. Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry
  5. Suomen syöpäpotilaat ry
  6. Vehmanen L. Rintasyöpä Toteaminen, alatyypit ja ennuste. Lääkärikirja Duodecim. 16.9.2020. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00618
  7. Rintasyöpä.fi
  8. UKK-instituutti
  9. Heikinheimo O, Apter D. Hormonaalinen ehkäisy ja syöpä. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2018;134(9):889-90. https://www.duodecimlehti.fi/duo14318
  10. Syöpäsäätiö: https://syopasaatio.fi/tutkimus/tutkimusmatkalla/immunologiset- hoidot/
  11. Sylva Ry, sylva.fi
  12. Tärkeimpiä tilastotietoja lyhyesti. Suomi: rinta. NORDCAN, nordcan.iarc.fr. 9.2, 09/2022.
  13. Mattson J, ym. Rintasyöpäpotilaan seuranta. Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 2016;132:2317–20. https://www.duodecimlehti.fi/duo13476
  14. Tunne rintasi ry. Rintojen omatarkkailu. Tunnerintasi.fi
FI-NON-00786 08/2024

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä