Usein kysyttyä

1

Koska on syytä epäillä rintasyöpää?

Rinnasta löytyvä kyhmy on rintasyövän tavallisin oire. Kyhmy voi olla silmin havaittava tai tuntua vain käsin tutkittaessa. On hyvä muistaa, että kaikki kyhmyt eivät ole syöpää. Rintasyövän toteamiseen käytettäviä menetelmiä ovat lääkärin suorittama rintojen tunnustelu ja tarkastelu, mammografia, ultraäänitutkimus ja neulabiopsia eli neulanäyte. Noin kolmasosa rintasyövistä löytyy täysin oireettomina seulontamammografiassa. Rintojen säännöllinen tutkiminen auttaa huomaamaan niissä mahdollisesti tapahtuvat muutokset.

2

Kuinka nopeasti rintasyöpä etenee?

Levinnyt rintasyöpä tarkoittaa syöpää, joka on lähettänyt etäpesäkkeitä muualle kehoon. Levinneen rintasyövän taudinkulku on yksilöllistä. Lääkäri osaa kertoa taudin todennäköisestä kulusta yksittäisen potilaan kohdalla.

3

Kuinka rintasyöpä diagnosoidaan?

Rintasyövän toteamiseen käytettäviä menetelmiä ovat lääkärin suorittama rintojen tunnustelu ja tarkastelu, mammografia, ultraäänitutkimus ja neulabiopsia eli neulanäyte.

4

Miten toimia, jos epäilee rintasyöpää?

Mene lääkäriin,

•          jos sinulla on kyhmy rinnassa tai patti kainalossa
•          tunnet rinnassasi kipua, kuumotusta, kutinaa tai kihelmöintiä
•          huomaat muutoksen rinnan koossa tai muodossa
•          havaitset ihomuutoksia ja haavaumia
•          jos nännisi vetäytyy, tai siitä tulee eritettä

5

Mikä on rintasyövän ennuste?

Rintasyövän ennusteeseen vaikuttaa rintasyövän alatyyppi sekä taudin levinneisyys. Suomessa lähes 90 % rintasyöpään sairastuneista on kuitenkin elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta. Rintasyövän hoito suunnitellaan yksilöllisesti kasvaimen ominaisuuksien ja syövän levinneisyyden perusteella. Sekä paikallista että levinnyttä rintasyöpää voidaan hoitaa. Levinnyttä rintasyöpää ei kuitenkaan pystytä parantamaan. Rintasyöpä on esimerkki sairaudesta, jossa levinnyttä tautia sairastava potilas elää tehokkaiden hoitojen ansiosta huomattavan pitkään. Paikallista rintasyöpää sairastavien viiden vuoden elossaololuku on peräti 99 prosenttia. Jos tauti on todettaessa levinnyt, viiden vuoden elossaololuku on 83 prosenttia.

6

Kuinka rintasyöpää hoidetaan?

Rintasyövän hoito koostuu usein leikkauksesta, sädehoidosta ja lääkehoidosta, kuten solunsalpaajista, hormonaalisista hoidoista ja erityistapauksissa vasta-ainehoidoista. Syövän ominaisuuksien ja levinneisyyden perusteella potilaalle suositellaan kaikkia hoitoja tai vain osaa.

7

Kuinka yleinen rintasyöpä on nuorilla?

Nuorten aikuisten syöpä on harvinainen. Suomessa rintasyöpään sairastuu keskimäärin 84 nuorta aikuista eli 18–35-vuotiasta vuodessa.

Suomessa 20–29-vuotiaiden naisten yleisin syöpä on ihomelanooma. Toiseksi yleisin syöpä tässä ikäluokassa on kilpirauhassyöpä. Sen jälkeen yleisimmät ovat Hodgkinin lymfooma, rintasyöpä ja paksu- ja peräsuolen syöpä.

Syöpäsukuihin kuuluville suositellaan vuosittaista seurantaa. Yleensä vuoden välein tehdään mammografia ja rintojen kaiku- tai magneettitutkimus ja lääkärintutkimus 6–12 kuukauden välein. Seuranta aloitetaan yleensä 25–30 vuoden iässä tai 5–10 vuotta aikaisemmin kuin suvun nuorin jäsen on sairastunut. Seurantakäyntejä ei kannata aloittaa ennen 25 vuoden ikää.

8

Mihin lääkäriin menen, jos epäilen rintasyöpää?

Voit varata ajan terveyskeskuslääkärille tai gynekologille. Lääkärit ohjaavat sinut lähetteellä jatkotutkimuksiin, jos tarvetta ilmenee.

9

Aiheuttaako rintasyöpä kipua ja särkyä?

Vaikka syöpäkyhmy on usein kivuton, se saattaa joskus aiheuttaa rinnassa pistelyn tunnetta, kosketusarkuutta tai vihlovaa kipua. Toisinaan rintasyöpä oireilee rinnan kuumoituksena, kihelmöintinä tai kutinana.

Lähteet

 1. Kaikkisyovasta.fi
 2. Syopajarjestot.fi
 3. Terveyskyla.fi
 4. Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry
 5. Suomen syöpäpotilaat ry
 6. Duodecim Terveyskirjasto: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00618
 7. Rintasyöpä.fi
 8. UKK-instituutti
 9. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim: https://www.duodecimlehti.fi/duo14318
 10. Syöpäsäätio: https://syopasaatio.fi/tutkimus/tutkimusmatkalla/immunologiset- hoidot/
 11. Sylva Ry, sylva.fi
FI-NON-00786 05/2022

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä