Rintasyövän oireet

Yleisimmät rintasyövän oireet

Usein epäily rintasyövästä syntyy, kun rinnasta löytyy tunnusteltaessa kyhmy. Valtaosa rinnoissa olevista kyhmyistä on kuitenkin hyvänlaatuisia muutoksia, esimerkiksi nesterakkuloita eli kystia. Joskus rintasyövän ensioire on kainalossa tuntuva kyhmy.

Nykyisin noin joka neljäs rintasyöpä todetaan mammografiatutkimuksessa, vaikka nainen ei olisi huomannut itse mitään erityistä.

Vaikka syöpäkyhmy on usein kivuton, se saattaa joskus aiheuttaa rinnassa pistelyn tunnetta, kosketusarkuutta tai vihlovaa kipua. Toisinaan rintasyöpä oireilee rinnan kuumoituksena, kihelmöintinä tai kutinana.

Joskus rintasyövän oire voi olla nännistä erittyvä kirkas tai verinen neste. Joka kymmenenneltä naiselta löytyy tämän oireen taustalta rintasyöpä.

Nykyisin on melko harvinaista, että rintasyöpä löydetään vasta, kun se on levinnyt laajalle ja lähettänyt etäpesäkkeitä. Etäpesäkkeiden aiheuttamat oireet riippuvat siitä, missä ne sijaitsevat. Luustossa olevat etäpesäkkeet aiheuttavat esimerkiksi kipua suuriin luihin ja maksassa olevat etäpesäkkeet puolestaan painontunnetta, ruokahaluttomuutta, pahoinvointia ja laihtumista.

Milloin lääkäriin?

Lähteet

 1. Kaikkisyovasta.fi
 2. Syopajarjestot.fi
 3. Terveyskyla.fi
 4. Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry
 5. Suomen syöpäpotilaat ry
 6. Vehmanen L. Rintasyöpä Toteaminen, alatyypit ja ennuste. Lääkärikirja Duodecim. 16.9.2020. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00618
 7. Rintasyöpä.fi
 8. UKK-instituutti
 9. Heikinheimo O, Apter D. Hormonaalinen ehkäisy ja syöpä. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2018;134(9):889-90. https://www.duodecimlehti.fi/duo14318
 10. Syöpäsäätiö: https://syopasaatio.fi/tutkimus/tutkimusmatkalla/immunologiset- hoidot/
 11. Sylva Ry, sylva.fi
 12. Tärkeimpiä tilastotietoja lyhyesti. Suomi: rinta. NORDCAN, nordcan.iarc.fr. 9.2, 09/2022.
 13. Mattson J, ym. Rintasyöpäpotilaan seuranta. Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 2016;132:2317–20. https://www.duodecimlehti.fi/duo13476
 14. Tunne rintasi ry. Rintojen omatarkkailu. Tunnerintasi.fi
FI-NON-00786 08/2023

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä