Elämää rintasyövän kanssa

Rintasyöpädiagnoosiin reagointi ja tunteet

Potilas saattaa suhtautua syöpädiagnoosiin epäuskoisesti ja tuntea vihaa, katkeruutta ja pelkoa. Mielialan vaihtelua saattaa aiheuttaa myös solunsalpaajahoidon aiheuttaman kuukautisten poisjääminen tai hormonikorvaushoidon lopettamisen myötä tapahtuva yhtäkkinen estrogeenitason romahtaminen. Mielenmyllerryksen ja mahdollisen uupumuksen ja masennuksen keskellä on tärkeää muistaa, että erittäin suuri osa rintasyöpäpotilaista paranee kokonaan.

Keskittymis- ja muistiongelmat ovat yleisiä sytostaattihoidon sivuvaikutuksia. Myös hormonihoito vaikuttaa kognitioon. Masennus ja unettomuus aiheuttaa myös näitä oireita. Yleensä muisti ja keskittymiskyky palautuu hoitojen jälkeen 1–2 vuodessa.

Ensimmäinen vuosi rintasyöpädiagnoosin saamisen jälkeen on yleensä raskas, mutta sen jälkeen useimmilla elämänlaatu palautuu ennalleen.Jos pelko tuntuu hallitsevan elämää, kannattaa kokeilla lyhytkestoista terapiajaksoa.

Psyykkinen tuki

Syöpäklinikalla toimii usein erillinen psykososiaalinen yksikkö, jonka psykiatrit ja psykologit tarjoavat tarvittaessa psyykkistä tukea syöpähoitojen aikana. Akuutissa kriisitilanteessa syöpälääkäri voi myös tehdä potilaasta tarvittaessa lähetteen psykiatrian yksikköön. Jos hoidoista on kulunut jo aikaa, psyyken ongelmiin otetaan ensisijaisesti kantaa oman terveysaseman ja työterveyshuollon toimesta.

Masennusta tai ahdistusta voidaan tarvittaessa hoitaa myös lääkehoidolla. Yleiset käyttöaiheet ovat masennus, ahdistus ja paniikkihäiriö, syöpäpotilailla myös vaihdevuosioireet ja estrogeenin tason laskusta johtuvat mielialan heittelyt.

Vertaistuki

Potilasjärjestöt ovat rintasyöpää sairastavan tukena hoitojen aikana ja niiden jälkeen. Oman alueen potilasjärjestöihin kannattaa olla aktiivisesti yhteydessä ja kysyä lisätietoja esimerkiksi erilaisista kuntoutuksista ja vertaistukiryhmistä.

Rintasyöpäyhdistys-Europa Donna Finland ry oma järjestö, joka tarjoaa vertaistukea eri muodoissa. Yhdistys on osa 47 maassa toimivaa Europa Donna – The European Breast Cancer Coalition -järjestöä.

Rintasyöpäyhdistys harjoittaa vertaistukitoimintaa alueellisissa ryhmissä, puhelintukena, verkossa ja tapahtumissa eri puolella Suomea.

Suurin osa ryhmistä on avoimia kaikille rintasyöpään sairastuneille. Omia ryhmiä on myös levinnyttä rintasyöpää sairastaville sekä alle 45-vuotiaana sairastuneille.

Vertaistukiryhmiin osallistuminen ei edellytä yhdistyksen jäsenyyttä eikä pitkää sitoutumista, vaan tapaamisissa voi käydä oman tarpeen mukaan.  

Rintasyöpä ja perhe-elämä

Sairastuneen itsensä lisäksi syöpä vaikuttaa voimakkaasti erityisesti puolisoon ja lapsiin. Vakava sairastuminen järkyttää perheen rooleja ja totuttuja kuvioita.

Parisuhteen ja perheen sisäisillä vuorovaikutussuhteilla, puhumisen kulttuurilla ja perheen dynamiikalla on vaikutusta siihen, kuinka sairastumisen aiheuttama kriisi kohdataan.

Asiallinen, avoin ja rehellinen tieto terveydenhuollon ammattilaisilta vie eteenpäin potilaan polulla ja sairauteen sopeutumisessa. Potilasjärjestöt tarjoavat myös tukea ja keskusteluapua. Toivon ylläpitäminen on keskeistä niissäkin tilanteissa, joissa sairautta ei voida parantaa.

Sairastunut vanhempi ei pysty tai jaksa olla läsnä lapselle niin paljon, kuin haluaisi ja terveelle puolisolle jää suurempi vastuu lasten asioista, kasvatuksesta, arjen sujumisesta.

Syöpähoitojen ja perhe-elämän yhdistäminen voi välillä käydä yli voimien. Silloin on helpottavaa, jos ystävä tai sukulainen tarjoaa apuaan esimerkiksi lasten hoitoon. Sairastuneen läheisten on kuitenkin tärkeä huolehtia myös omasta jaksamisesta.

Lapsille tärkeää on ylläpitää mahdollisimman normaalia arkea ja perheen rutiineita, jotka luovat turvaa ja kokemuksen jatkuvuudesta.

Rintasyöpä ja parisuhde

Hyvinvoiva parisuhde lisää sairastuneen motivaatiota hoitoon sitoutumisessa, helpottaa hoitotasapainon saavuttamista sekä lisää psyykkistä hyvinvointia. Luottavaisessa ilmapiirissä kumppanin kanssa on helpottavaa jakaa sairauden herättämiä tunteita.

Sairastuessa on tavallista, että suhtautuminen seksuaalisuuteen ja käsitys seksistä muuttuvat. Rintasyövän hoito vaikuttaa lähes poikkeuksetta myös seksuaalisuuteen, niin kehon kuin mielen tasolla. Syöpä ei poista ihmisen seksuaalisuutta, mutta saattaa muuttaa ja kyseenalaistaa sen pitkäksikin aikaa. Sairauden vaikutukset seksuaalisuuteen ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä. Oma lääkäri ja hoitaja voivat ohjata potilaan seksuaaliterapeutin vastaanotolle saamaan tukea erilaisissa seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa.

Suomen syöpäpotilaat ry on julkaissut Seksuaalisuus ja syöpä -oppaan, jonka voi ladata yhdistyksen sivuilta.

Liikunta

Liikunnan on havaittu vähentävän vaihdevuosien jälkeen ilmaantuvan rintasyövän riskiä. Puolen tunnin reipas kävely viidesti viikossa pienentää riskiä 10 % ja rintasyöpävaara pienenee entisestään liikuntamäärän lisääntyessä. Esimerkiksi 3–4 tuntia kohtuukuormitteisesti tai urheilijamaisesti liikuntaa harrastavien naisten rintasyöpävaaran on havaittu olevan 30–40 % pienempi. Fyysinen aktiivisuus ennen rintasyövän diagnosointia vähentää kuolleisuutta rintasyöpään.

Hoitojen aikana ei useimmiten jaksa liikkua normaaliteholla. Rasituksen sietokyky alenee, ja se on hyvä ottaa huomioon. Uusimpien tutkimusten mukaan raskastakaan liikuntaa ei kuitenkaan tarvitse välttää syöpähoitojen aikana vaan liikunta saattaa vaikuttaa syöpähoitojen tehoon positiivisesti. Kun hoidot ovat ohi, liikunnalla on monta tärkeää roolia. Se pienentää taudin uusiutumisen riskiä ja kuntouttaa.

Tutkimusten mukaan terveydelle edullisinta on päivittäisen arkiliikunnan ja muutaman kerran viikossa harrastetun tehokkaamman kuntoliikunnan yhdistäminen. Kannattaa pyrkiä sijoittamaan lyhyitä liikuntahetkiä pitkin päivää ja ennen kaikkea vältellä pitkäjaksoista istumista.

Ravinto

Ravitsemuksen yhteyttä syöpään ja sen uusiutumisriskiin on tutkittu runsaasti. Tutkimuksen tekeminen on kuitenkin haastavaa, sillä jokaisen ruokavalio muuttuu vuodenaikojen ja vuosien mittaan, ja toisaalta syövän kehittyminen on hidas ja monivaiheinen prosessi.

Ravinnolla voi parantaa oloa, tukea hoitoja sekä vaikuttaa muiden sairauksien riskiin.

Kasviksia olisi syytä olla ruokavaliossa mahdollisimman paljon, sillä lähestulkoon kaikki tutkimuksissa hyödyllisiksi todetut yhdisteet ovat kasviperäisiä.

Flavonit: sipuli, parsakaali sekä muut kaalikasvit, tee, useat hedelmät, selleri, kaakao ja tumma suklaa, marjat ja soija.

Karotenoidit: porkkana, pinaatti, lehtikaali, kurpitsa, bataatti, tomaatti, vesimeloni ja paprika.

Isoflavonit: soijapavut.

Lignaani: ruisleipä ja pellavansiemenet.

Ravintokuitu mahdollisimman monipuolisista lähteistä.

Soijatuotteita kehotettiin aikoinaan välttämään, koska eläinkokeissa oli todettu soijan kasvisestrogeenien ja estrogeenireseptori-positiivisen rintasyövän välinen yhteys. Ihmisillä toteutetut tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että soijatuotteiden syöminen on turvallista. Erilaisia soijatuotteita voi siis hyvillä mielin lisätä ruokavalioon 1–3 annosta päivässä.

Alkoholin ja rintasyövän välillä on vahva yhteys: Etanoli metaboloituu elimistössä asetaldehydiksi, joka on karsinogeeni ja vaurioittaa solujen DNA:ta. Alkoholi vaikeuttaa painonhallintaa sisältämällä runsaasti energiaa.

Lihominen lisää rintasyövän uusiutumisriskiä. Painoon kannattaa siis kiinnittää huomiota läpi hoitojen ja niiden jälkeen. Lihomisen ehkäisy on monin verroin helpompaa kuin painonpudotus. Pyri siis säilyttämään se painosi, joka sinulla oli, kun tauti todettiin.

Kuntoutus

Kuntoutumisen tueksi järjestetään eri puolilla Suomea kursseja. Osa näistä sopeutumisvalmennuksista on yksilökursseja, joukossa on myös pari- ja perhekursseja.

Kuntoutusvalmennuksia järjestävät syöpäjärjestöt, Rintasyöpäyhdistys ja Kela.

Lähteet

  1. Kaikkisyovasta.fi
  2. Syopajarjestot.fi
  3. Terveyskyla.fi
  4. Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry
  5. Suomen syöpäpotilaat ry
  6. Vehmanen L. Rintasyöpä Toteaminen, alatyypit ja ennuste. Lääkärikirja Duodecim. 16.9.2020. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00618
  7. Rintasyöpä.fi
  8. UKK-instituutti
  9. Heikinheimo O, Apter D. Hormonaalinen ehkäisy ja syöpä. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2018;134(9):889-90. https://www.duodecimlehti.fi/duo14318
  10. Syöpäsäätiö: https://syopasaatio.fi/tutkimus/tutkimusmatkalla/immunologiset- hoidot/
  11. Sylva Ry, sylva.fi
  12. Tärkeimpiä tilastotietoja lyhyesti. Suomi: rinta. NORDCAN, nordcan.iarc.fr. 9.2, 09/2022.
  13. Mattson J, ym. Rintasyöpäpotilaan seuranta. Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 2016;132:2317–20. https://www.duodecimlehti.fi/duo13476
  14. Tunne rintasi ry. Rintojen omatarkkailu. Tunnerintasi.fi
FI-NON-00786 08/2023

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä