Crohnin tauti

Crohnin taudissa tulehdusta voi esiintyä koko ruoansulatuskanavan alueella. Tyypillisiä oireita sairaudelle ovat vatsakivut, ripuli, väsymys, laihtuminen, kuumeilu sekä verenvuoto suolistosta ja peräaukon vaivat.

Noin yksi henkilö 10 000 asukasta kohden sairastuu Suomessa vuosittain Crohnin tautiin, ja tautia sairastavia on noin 2 henkilöä tuhannesta. Yleisin ikä, jolloin sairaus puhkeaa, on 20–30 vuoden iässä, mutta tautia voi esiintyä kaikenikäisillä. Sukupuolella ei ole merkitystä taudin yleisyyteen.

Sairauden aktiivisuus vaihtelee – tauti on usein välillä remissiossa ja välillä aktiivisena. Suolitukoksia, tulehduspesäkkeitä eli sisäisiä paiseita, fisteleitä eli epänormaaleja tulehduskanavia peräsuolen ja ihon välillä tai suolen ja muiden elinten välillä voi kehittyä taudin yhteydessä.

Noin 10–20 prosentilla potilaista esiintyy suoliston ulkopuolisia oireita, joihin lukeutuvat niveltulehdukset, alaselän vaivat, kyhmyruusu ja silmien suonikalvon tulehdus (uveiitti) ja suun aftat.

Tauti diagnosoidaan tähystämällä paksusuolen ja ohutsuolen loppupäätä ja samalla otettujen näytepalojen mikroskooppisen tutkimuksen perusteella. Kapselikuvauksen avulla ohutsuolta voidaan tarkastella pidemmältä matkalta.

Tarkempia tuloksia voidaan saada mahan seudun magneettikuvauksella, ja päivystystilanteissa voidaan käyttää tietokonekerroskuvausta. Lisätutkimuksia ovat erilaiset laboratoriokokeet (mm. lasko, CRP, verenkuva, ulosteen kalprotektiini).

Oireiden väliaikainen väistyminen, eli remissiovaiheet, ovat ominaisia Crohnin taudille. Remissioissa eli elpymisvaiheissakin käytetään lääkitystä, jotta tauti ei uusiutuisi.

Aina lääkkeet eivät pure riittävästi oireisiin, jolloin tarvitaan leikkaushoitoa, jossa pahiten tulehtunut osa suolesta poistetaan. Lisäksi leikkaushoito on tarpeen, jos suoleen kehittyy fisteleitä tai paiseita, tukkeumia tai verenvuotoa.

Tupakoivilla esiintyy taudin pahenemisvaiheita kaksinkertaisesti todennäköisemmin kuin tupakoimattomilla, joten tupakoinnin lopettaminen on ehdottoman suositeltavaa. Lisäksi Crohnin tautia sairastavan tulee huolehtia riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista. Ohutsuolen taudissa, tai jos ohutsuoli on leikattu, tarvitaan B12-vitamiinikorvaushoitoa.

Koska tulehdus lisää syöpäriskiä paksusuolen Crohnin tautia sairastavilla, potilaita seurataan säännöllisin väliajoin tähystyksillä.

Lähteet

  1. Teveyskirjasto.fi: Crohnin tauti
FI-NON-00409 01/2023