Usein kysyttyä

1

Mitä tarkoittaa IBD?

IBD on lyhenne englanninkielisestä sanasta inflammatory bowel disease eli tulehduksellinen suolistosairaus. Näihin sairauksiin kuuluvat haavainen paksusuolitulehdus eli colitis ulcerosa sekä Crohnin tauti. Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet länsimaissa nopeasti viime aikoina.

2

Mikä on ero haavaisen paksusuolitulehduksen ja Crohnin taudin välillä?

Paksusuolen tulehdus on yleisempi kuin Crohnin tauti. Sairaus ilmenee nimensä mukaisesti paksusuolen alueella. Crohnin tauti voi esiintyä koko ruoansulatuskanavan alueella. Tulehdusta ei ole ainoastaan suolen limakalvolla vaan sitä voi olla seinämän kaikissa kerroksissa. Sairaus voikin tästä syystä aiheuttaa fisteleitä ja ahtaumia.

3

Auttaako joku ruokavaliohoito näissä sairauksissa?

Mitään tiettyä ruokavaliohoitoa ei ole. Monipuolinen ruokavalio on tärkeää. Ravitsemusterapeutti voi tarvittaessa antaa neuvoja, varsinkin jos jokin ruoka-aine aiheuttaa oireiden pahenemista.

4

Mitkä ovat näiden sairauksien yleisimmät oireet?

IBD-sairaudet alkavat useimmiten nuoruusiässä. Tyypillinen oire on pitkään kestänyt ripuli ja tihentynyt ulostustarve (joskus ulosteen mukana voi olla myös verta). Sairauteen liittyy myös muita oireita kuten kipua, väsymystä ja anemiaa.

5

Ovatko nämä sairaudet perinnöllisiä?

Näiden sairauksien syntysyitä ei vielä tiedetä. Nykyään uskotaan, että IBD:n puhkeamiseen vaikuttavat sekä perinnöllinen alttius että ympäristötekijät.

Lähteet

  1. Terveyskylä.fi: Tulehdukselliset suolistosairaudet
  2. Teveyskirjasto.fi: Haavainen paksusuolitulehdus
  3. Tays.fi: Vatsaelinsairaudet
FI-NON-00409 01/2023