Kesä on täynnä tapahtumia, festareita, kavereita, romansseja ja treffejä tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Olipa kesäsi rauhallinen tai railakas, tässä sinulle tärkeää asiaa HPV:stä eli ihmisen papilloomaviruksesta. Korkean riskin papilloomavirusinfektio on yleinen; se on joka kolmannella hieman yli 20-vuotiaalla naisella. HPV-tartunta on voinut olla piilevänä elimistössä kuukausia, jopa vuosia, joten tartunnan ajankohtaa voi olla hankala määrittää. HPV-infektio paranee usein itsestään. Siksi se on arvaamaton seuralainen. HPV-infektio voidaan todeta naisilta HPV-testillä tai papakokeella, jotka kumpikin otetaan naisilta kohdunsuulta. Lue lisää HPV:stä.
HPV (human papillomavirus) voi aiheuttaa kohdunkaulan, ulkosynnyttimien, emättimen ja peräaukon syöpiä ja niiden esiasteita. HPV-tartunnan saa useimmiten seksikontakteissa. HPV-infektio aiheuttaa myös osan pään ja kaulan alueen syövistä. Esimerkiksi HPV-tyypit 16 ja 18 ovat korkean riskin virustyyppejä. Ne voivat infektion pitkittyessä aiheuttaa kohdunkaulan syövän esiasteita ja näistä osa voi edetä varsinaiseksi syöväksi. Korkean riskin papilloomavirusinfektio on yleinen; se on joka kolmannella hieman yli 20-vuotiaalla naisella. HPV-tartunta on voinut olla piilevänä elimistössä kuukausia, jopa vuosia, joten tartunnan ajankohtaa voi olla hankala määrittää. HPV-infektio voidaan todeta naisilta HPV-testillä tai papakokeella, jotka kumpikin otetaan naisilta kohdunsuulta. Lue lisää HPV:stä.
Matalan riskin HPV-tyypit voivat aiheuttaa myös kondyloomia eli syyliä sukuelinten alueelle. Naisella kondyloomat ovat ulkonevia, kukkamaalimaisia syyliä ulkosynnyttimissä. Emättimen ja kohdunnapukan syylät ovat litteitä. Miehellä kondylooma esiintyy pieninä kasvaimina terskassa, siittimen varressa, kivespussissa, peräaukon ympärillä ja pakaravaossa. Normaalisti kondyloomat eivät oireile, mutta jos niitä esiintyy virtsaputkessa ne saattavat oireilla esim. kirvelynä. Lue lisää HPV:stä.
Kondomin käyttö estää n. 70 % tartunnoista. Papilloomavirusinfektioita ei pysty täysin estämään kondomin käytöllä, koska virus tarttuu myös sukuelimiä ympäröivältä iholta, suuseksin ja käsien välityksellä.
HPV- eli papilloomavirusrokotteet auttavat suojautumaan tiettyjä HPV:n aiheuttamia syöpiä ja niiden esiasteita vastaan. Kannattaa keskustella lisää HPV:stä ja HPV:ltä suojautumisesta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. HPV-rokote on kuulunut lasten kansalliseen rokotusohjelmaan tytöille vuodesta 2013 ja pojille vuodesta 2020 lähtien.
Kansallisessa rokotusohjelmassa rokotteen saavat maksutta 10–12-vuotiaat lapset eli 5.–6.-luokalla olevat oppilaat. Jos lapsi ei jostain syystä ole saanut HPV-rokotuksia 5.–6.-luokalla, hänen on mahdollista saada HPV-rokotukset maksutta myös peruskoulun 7.–9. luokalla, tutkintoon valmentavan koulutuksen aikana (TUVA-opiskelijat), työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen aikana (TELMA-opiskelijat) sekä toisen asteen oppilaitoksessa esimerkiksi lukiossa tai ammattiopistossa.
Jokaisen kannattaa käydä seulonnassa aina kun sinne tulee kutsu, vaikka olisikin saanut HPV-rokotteen, sillä rokote ei suojaa kaikilta papilloomavirustartunnoilta. Seulontaan kutsutaan viiden vuoden välein 30–65 vuoden iässä (joissakin kunnissa kutsutaan seulontaan 25-vuotiaat naiset). Kohdunkaulan syöpä ei ole perinnöllinen. Kohdunkaulan syöpä on yleensä oireeton, mutta seulonnan avulla voidaan löytää lähes kaikki kohdunkaulan syövän esiasteet ja hoitaa ne ajoissa. Seulonnassa käytetään joko papatestiä tai HPV-testiä.
Suomessa seulonnassa käy vain noin 70%. Erityisesti 30–35-vuotiaat jättävät seulonnat väliin. 30–39-vuotiaiden ikäryhmässä syöpien ilmaantuvuus on noussut viime vuosina ja yleisin kohdunkaulan syöpä on 35–44-vuotiailla. Seulontaohjelman tavoitteena on vähentää kohdunkaulasyövän ilmaantuvuutta ja kuolleisuutta havaitsemalla kohdunkaulasyövät ja niiden esiasteet ajoissa. Esiasteet voidaan hoitaa ennen kuin ne kehittyvät syöväksi.
Viivi Altonen, Viivi Kuusela ja Hanna ja Henrik Angelvuo jakavat kokemuksiaan.
Mut valittiin vuonna 2020 Miss Suomeksi ja elämä onkin ollut yhtä seikkailua sen jälkeen! Muistan hyvin mun nuoruuden kesät ja kuinka ihanaa oli elää huolettomasti ja tavata jengiä. Monilla teillä on sellanen rakkauden kesä takana ja halusin muistuttaa arvaamattomasta seuralaisesta eli papilloomaviruksesta, HPV:stä. Se voi aiheuttaa muun muassa kohdunkaulan syöpää, olla oireeton ja tarttua ilman yhdyntää. Mun papakokeesta löytyi kohdunkaulan syövän vaikea dysplasia eli esiaste. Nyt käyn kahden vuoden välein seurannassa loppuelämän. Suojautumiskeinoja kuitenkin löytyy!
Viinimuijan kesä oli aika kuiva. Mites sulla, oliks rakkauden kesä? Halusin vaan muistuttaa sua arvaamattomasta seuralaisesta eli papilloomaviruksesta eli HPV:sta, se kun voi olla täysin oireeton. Papilloomavirukset aiheuttavat muun muassa kohdunkaulan syöpää ja kondyloomia, syylän kaltaisia, kukkakaalimaisia tai litteitä muutoksia alapäähän. Isolta osalta papilloomaviruksen aiheuttamista taudeista voi kuitenkin suojautua. Rakkautta vaan!
Meillä on ollut yhdessä takana jo 11 rakkauden kesää. Kesä onkin rakkauden aikaa joten muistetaan auringon lämmittäessä myös pitää huolta toisistamme, käyttäydytään vastuullisesti ja käydään tarvittaessa sukupuolitautitesteissä. Jotkut seuralaiset, kuten HPV eli ihmisen papilloomavirus voivat olla arvaamattomia eivätkä aiheuta aina näkyviä tai tuntuvia oireita. Esimerkiksi kohdunkaulan syöpä ei alkuvaiheessa aiheuta usein oireita. Siksi naisten tulisi käydä säännöllisesti seulonnoissa, jotta syövän esiasteet voidaan hoitaa ja infektio ei pääsisi kehittymään syöväksi. Tää on tärkeä aihe puhua ääneen, niin myös me puhutaan siitä meidän Pariasiaa-podcastissamme.
Alta voit varata ajan julkiselle terveysasemalle tai opiskelijaterveydenhuoltoon.
Sinua lähimmän yksityisen lääkäriaseman voit valita alasvetovalikosta.
Länsituuli 10, Kauppakeskus Länsituuli, M-kerros
02100 Espoo
01041400
Länsituuli 7, Kauppakeskus Ainoa, 3krs ( Food Gardenin ja Stockmannin vieressä)
02100 Espoo
0306000
Vattuniemen puistotie 1A
00210 Helsinki
020020033
Hammareninkatu2 B, 3. krs. ja 4. krs.
33100 Tampere
0306000
Aninkaistenkatu 13 (sisäänkäynti Tuureporinkatu 7)
20100 Turku
0306000
FI-NON-01228 09/2024