HPV:lta suojautuminen aikuisena

Myös aikuiset voivat suojautua HPV:lta

Lähes jokainen saa papilloomavirus (Human Papilloma Virus eli HPV) -tartunnan jossain kohtaa elämäänsä. HPV aiheuttaa muun muassa kohdunkaulan, emättimen, ulkosynnyttimien ja peräaukon syöpiä. Yleensä HPV tarttuu seksin välityksellä, mutta se voi tarttua myös esimerkiksi synnytyksessä äidiltä lapselle.

Suuren HPV-tautitaakan vuoksi Suomessa aloitettiin kansallinen HPV-rokotusohjelma vuonna 2013 11-12-vuotiaille tytöille ja vuonna 2020 samanikäisille pojille. Suurin hyöty HPV-rokotteesta saadaan, kun se annetaan ennen seksielämän aloittamista eli ennen altistumista HPV:lle. Nuorena elimistö myös synnyttää paremmin vasta-aineita.

Myös aikuisena on keinoja suojautua HPV-viruksilta sekä ennaltaehkäistä HPV:n aiheuttamien esiastemuutosten kehittymistä syöviksi.

Kondomi

Kondomin käyttö vähentää tartuntoja. Papilloomavirusinfektioita ei kuitenkaan täysin pysty estämään kondomin käytöllä, sillä HPV voi tarttua myös sukuelinten ympäröivältä iholta. Kondomi antaa suojaa kuitenkin monilta seksitaudeilta, joten satunnaisissa suhteissa kondomin käyttö on erittäin suositeltavaa.

HPV-rokote

Koska ihmiset altistuvat HPV:lle hieman eri aikoina elämänsä aikana, rokotteesta voi yksilötasolla olla hyötyä myös rokotusikää vanhemmille. Yläikärajaa HPV-rokotteen ottamiselle ei ole, mutta paras hyöty siitä kuitenkin saadaan silloin, kun se on otettu ennen seksielämän aloittamista.

Jos on jo saanut HPV-tartunnan, voi rokote silti suojata HPV-tyypeiltä, joita elimistö ei ole vielä kohdannut. Jos on kuitenkin jo saanut elimistöönsä rokotteen sisältämiä HPV-tyyppejä, ei rokote enää ennätä tehota näitä tyyppejä vastaan.

Ne, joilla ei ole oikeutta saada HPV-rokotetta osana kansallista rokotusohjelmaa, voivat hankkia rokotteen omakustanteisesti reseptillä apteekista.

Kohdunkaulan syövän seulonta

Kohdunkaulan syövän seulonnan tavoitteena on vähentää kohdunkaulan syövän ilmaantuvuutta ja kuolleisuutta havaitsemalla syövät mahdollisimman ajoissa sekä kohdunkaulan syövän esiasteet, jotka voidaan hoitaa ennen niiden kehittymistä syöväksi. Valtakunnallinen seulontaohjelma on alkanut Suomessa 1970-luvulla ja sen ansiosta kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus että kuolleisuus ovat laskeneet noin 80 % seulontaohjelmaa edeltävään aikaan.

Tällä hetkellä Suomessa kohdunkaulan syövän ilmaiseen joukkoseulontaan kutsutaan 30-65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Joissakin kunnissa kutsutaan seulontoihin myös 25-vuotiaat naiset. Seulontoihin osallistuminen on erittäin suositeltavaa. Aiemmin saatu HPV-rokote, raskaus, imetys, käynnöissä olevat syöpähoidot, kohdunpoisto tai vaihdevuodet eivät estä seulontaan osallistumista. Suuri osa syövistä löytyy naisilta, jotka eivät ole osallistuneet säännöllisiin seulontoihin.

Seulonnassa käytetään joko papa-testiä tai HPV-testiä. Lue lisää kohdunkaulan syövästä ja seulonnasta täältä.

Lisätietoa HPV:stä saat terveydenhuollon ammattilaiselta.

HPV miehellä

HPV aiheuttaa miehilläkin syöpää, esimerkiksi peräaukon syöpiä.

Sukuelinten limakalvoilla, peniksen iholla sekä peräaukon ja sen ympäristön alueilla esiintyviä syylämäisiä, papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamia muutoksia kutsutaan kondyloomiksi. Vaikka näkyviä kondyloomia ei kehity kaikille tartunnan saaneille, oireeton viruksen kantaja voi silti tartuttaa seksikumppaninsa.

Miehillä kondyloomat ilmenevät useimmiten selkeinä limakalvon ja ihon värisinä näppyinä terskan alueella, peniksen varressa, kivespussissa ja peräaukon ympärillä, usein esiintyen samanaikaisesti useammalla alueella. Syylät voivat muodostaa suuria rykelmiä. Peniksen varressa kondyloomat ovat usein tummia ja luomimaisia. Ne voivat esiintyä myös virtsaputkessa, aiheuttaen kirvelyä virtsatessa, limavuotoa virtsaputken suulta ja virtsasuihkun vaikeutumista.

Miehen kondyloomien diagnosoimiseen riittää yleensä lääkärin tekemä kliininen tutkimus. Epäselvissä tapauksissa voidaan ottaa koepala muutoksesta mikroskooppitutkimusta varten. HPV-tartuntaa ei voida varmistaa laboratoriotutkimuksilla.

Miten HPV, papa-testi ja HPV-testi liittyvät toisiinsa? Lue lisää täältä.

Kaipaatko lisätietoja HPV:sta?

FI-NON-01125 05/2024

Lue lisää näistä ja muista ajankohtaisista teemoista

eye

Susanna Juntunen: ”Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin”

10.02.2023

Susanna Juntunen: ”Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin” Nuori ja urheilullinen perheenäiti ei voinut uskoa sairastavansa kohdunkaulan syöpää, sillä hän ei tuntenut oloaan sairaaksi missään vaiheessa. Susanna Juntunen on suositun #kotitreenijengin perustaja. Urheilu sekä terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen ovat aina olleet hänelle itsestäänselvyyksiä. Hän on myös entinen kilpajoukkuevoimistelija ja EM-tasolla kilpaillut bikini fitness -urheilija. Tällä […]