Keuhkosyöpäpotilaan läheinen on tärkeässä roolissa sairastuneen rinnalla

Läheisellä on tärkeä rooli keuhkosyöpäpotilaan diagnoosin jälkeen. Olemme koonneet tietopaketin, josta voit lukea keuhkosyövästä sairautena ja saada tukea uudenlaiseen elämäntilanteeseen. Tietopaketti kertoo, minkälaisiin tilanteisiin on hyvä varautua sairastuneen rinnalla. Löydät siitä myös linkkejä auttaviin tahoihin ja vertaistukeen.

Keuhkosyöpäpotilaan läheisen tietopaketti

Tietopaketin lisäksi voit tutustua alla videoihin, joissa syöpäsairaanhoitaja Hanna Komulainen, keuhkosairauksien erikoislääkäri Eeva-Maija Nieminen ja keuhkosyöpään sairastuneen läheinen Jaana Lehtinen kertovat omasta näkökulmastaan, mitä läheisen tulee tietää keuhkosyövästä.

Keuhkosyöpädiagnoosi herättää monia tunteita

Syöpäsairaanhoitaja Hanna Komulainen

Läheisen keuhkosyöpädiagnoosi on aina järkytys, ja saa aikaan monenlaisia tunteita. Hoitohenkilökunta; hoitajat ja lääkärit, ovat asiantuntijoina niin potilaan kuin tämän läheisen tukena hoitoprosessin varrella.

Ensimmäisellä videolla syöpäsairaanhoitaja Hanna Komulainen kertoo keuhkosyöpädiagnoosin herättämistä tunteista ja hoitohenkilökunnan tarjoamasta avusta.

Läheisen tärkeä rooli syöpähoitojen aikana

Keuhkosairauksien erikoislääkäri Eeva-Maija Nieminen

Keuhkosyöpäpotilaan läheisellä on tärkeä rooli tukemassa potilasta hoitojen aikana ja sairauden eri vaiheissa. Keuhkosyöpäpotilasta ja hänen läheisiään saattaa huolettaa sairauden hoito. Toisella videolla keuhkosairauksien erikoislääkäri Eeva-Maija Nieminen kertoo, miten keuhkosyöpää hoidetaan ja minkälaisiin tilanteisiin on hyvä varautua. 

Läheisen tulee huolehtia myös omasta jaksamisestaan

Keuhkosyöpäpotilaan läheinen Jaana Lehtinen

Keuhkosyöpään sairastuneen läheinen on arvokkaana tukena ja turvana, läsnä sairastuneen elämässä. Läheisen on tärkeä pitää huolta myös omasta jaksamisestaan.

Puhuminen auttaa syntyvien tunteiden käsittelyssä ja auttaa jaksamaan keuhkosyöpädiagnoosin aiheuttaman kriisin keskellä. Vertaistukea on saatavilla myös keuhkosyöpäpotilaan läheisille. Keuhkosyöpäpotilaan läheisen tietopaketista löydät kootusti tietoa vertaistuen lähteistä.

Videolla keuhkosyöpäpotilaan puoliso Jaana Lehtinen jakaa oman kokemuksensa läheisen sairastamasta keuhkosyövästä ja omista tunteistaan hoitoprosessin varrelta.

Potilasjärjestöt antavat tukea ja tietoa sairauden kanssa elämiseen. Suomen Syöpäpotilaat ry sivuilta löydät lisätietoa järjestön toiminnasta.

Lue lisää:

FI-NON-00976 4/2023