Usein kysyttyä

1

Mistä tiedän, onko limainen yskä keuhkosyövän oire?

Keuhkosyöpä todetaan erilaisten tutkimusten perusteella. Suosittelemme lääkärikäyntiä, jos sinulla on pitkäaikaisia oireita ja epäilet oireen johtuvan keuhkosyövästä. Hoitoon on tärkeä hakeutua ajoissa. Lue lisää tutkimuksista tästä.

2

Milloin kannattaa mennä limaisen yskän takia lääkäriin?

Jos sinulla on pitkäaikaisia oireita, esimerkiksi pitkittynyttä yskää, suosittelemme lääkärikäyntiä. Hoitoon on tärkeä hakeutua ajoissa. Lääkärin vastaanotolla voidaan arvioida tutkimusten tarve ja tarvittaessa ohjata sinut tarkempiin tutkimuksiin. Lue lisää mahdollisista tutkimuksista tästä.

3

Voidaanko keuhkosyöpää hoitaa?

Keuhkosyöpää voidaan hoitaa monin eri tavoin. Hoitomuodot määritellään yhdessä hoitavan lääkärin kanssa ja toteutetaan syöpätautien poliklinikalla tai osastolla. Keuhkosyövän eri hoitomuodoista voit lukea lisää tästä.

4

Millaisia hoitomuotoja keuhkosyöpään on?

Keuhkosyöpään on olemassa paljon erilaisia hoitomuotoja. Käytettävät hoitomuodot riippuvat syövän tyypistä ja tarkemmasta luokituksesta. Voit lukea keuhkosyövän hoitomuodoista lisää tästä.

5

Millainen on keuhkosyövän ennuste?

Keuhkosyövän ennuste vaihtelee paljon ja riippuu muun muassa syövän luokituksesta. Paikallinen ei-pienisoluinen keuhkosyöpä voidaan hoitaa leikkauksella ja yli puolet potilaista, joilla kasvain on saatu leikattua kokonaan, elää pidempään kuin viisi vuotta.

Levinneen ei-pienisoluisen keuhkosyövän ennuste on huono: potilaista 10–20 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua. Toisaalta pienisoluisen syövän ennuste on huonompi kuin ei-pienisoluisen. Näistä potilaista alle 2 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista. Voit myös lukea keuhkosyövän luokituksesta lisää tästä.

Lähteet

  1. Kaypahoito.fi: Vakava paikka
  2. Roycastle.org: Lung-cancer-signs-and-symptoms
  3. Kaikkisyovasta.fi: Syövän hoito
  4. Kaikkisyovasta.fi: Keuhkosyöpä
FI-NON-00321 03/2023