Tutkituta keuhkot

Keuhkosyöpä voi olla pelottava asia

Jos epäilys keuhkosyövästä valvottaa – tutkituta keuhkosi

Jos epäilet keuhkosyövän mahdollisuutta itselläsi tai läheiselläsi, tärkeintä on selvittää, onko epäilylle aihetta. Etenkin pitkä tupakointihistoria altistaa keuhkosyövälle. Hakeudu lääkärin vastaanotolle mahdollisimman nopeasti. Jos tutkimuksissa käy ilmi, ettei kyse ole syövästä, saat mielenrauhan. Jos huoli todetaan tutkimuksissa aiheelliseksi, hoito päästään aloittamaan saman tien.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa keuhkosyöpä todetaan, sitä paremmin sitä voidaan hoitaa. Siksi tutkimuksiin tulee hakeutua heti epäilyksen herättyä.

Näiden oireiden takia on syytä hakeutua viipymättä lääkäriin: 

Missä voin tutkituttaa keuhkoni? Löydä lähin lääkäriasemasi

Keuhkosyöpä on yksi yleisimmistä syöpätyypeistä

Keuhkosyöpään sairastuu vuosittain noin 2 800 suomalaista. Se on Suomessa miesten ja naisten kolmanneksi yleisin syöpä. Keuhkosyövän ylivoimaisesti suurin riskitekijä on tupakointi, mikä aiheuttaa noin 90 % tautitapauksista.

Keuhkosyöpä voi olla alkuvaiheessa oireeton ja se voi löytyä sattumalta. Keuhkosyövästä voi kertoa myös vain yksi oire. Joskus keuhkosyöpä todetaan vasta, kun se on jo tehnyt etäpesäkkeitä.

Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Kasvaimen sijainti ja leviäminen keuhkoissa vaikuttavat siihen, millaisia oireita syöpä aiheuttaa. Hengitysteiden oireiden lisäksi tyypillisimpiä yleisoireita keuhkosyöpää sairastavilla ovat laihtuminen, väsymys, ruokahaluttomuus ja kuumeilu.

Lue lisää keuhkosyövästä Syöpäjärjestön sivuilta.
Lue lisää keuhkosyövän oireista.
Lue lisää keuhkosyövän diagnosoinnista.

Missä voin tutkituttaa keuhkoni? Löydä lähin lääkäriasemasi:

Lähteet

  1. Kaikkisyovasta.fi: Keuhkosyöpä
  2. Syöpä 2021. Tilastoraportti Suomen syöpätilanteesta. Suomen Syöpäyhdistys, Helsinki 2023.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä

 FI-NON-00876 11/2023