- Kaikkisyovasta.fi: Keuhkosyöpä
- Syöpä 2021. Tilastoraportti Suomen syöpätilanteesta. Suomen Syöpäyhdistys, Helsinki 2023.
Jos epäilet keuhkosyövän mahdollisuutta itselläsi tai läheiselläsi, tärkeintä on selvittää, onko epäilylle aihetta. Etenkin pitkä tupakointihistoria altistaa keuhkosyövälle. Hakeudu lääkärin vastaanotolle mahdollisimman nopeasti. Jos tutkimuksissa käy ilmi, ettei kyse ole syövästä, saat mielenrauhan. Jos huoli todetaan tutkimuksissa aiheelliseksi, hoito päästään aloittamaan saman tien. Ota ensimmäinen askel jo tänään ja vastaa keuhko-oirekyselyyn. Kysymyksiin vastattuasi saat alustavan arvion lääkärin vastaanotolle hakeutumisen tarpeellisuudesta.
Jos epäilet keuhkosairautta, vastaa keuhko-oirekyselyymme. Vastattuasi saat alustavan arvion lääkärin vastaanotolle hakeutumisen tarpeellisuudesta.
Keuhkosyöpään sairastuu vuosittain noin 3000 suomalaista. Se on Suomessa miesten ja naisten kolmanneksi yleisin syöpä. Keuhkosyövän ylivoimaisesti suurin riskitekijä on tupakointi, mikä aiheuttaa noin 90 % tautitapauksista.
Keuhkosyöpä voi olla alkuvaiheessa oireeton ja se voi löytyä sattumalta. Keuhkosyövästä voi kertoa myös vain yksi oire. Joskus keuhkosyöpä todetaan vasta, kun se on jo tehnyt etäpesäkkeitä.
Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Kasvaimen sijainti ja leviäminen keuhkoissa vaikuttavat siihen, millaisia oireita syöpä aiheuttaa. Hengitysteiden oireiden lisäksi tyypillisimpiä yleisoireita keuhkosyöpää sairastavilla ovat laihtuminen, väsymys, ruokahaluttomuus ja kuumeilu.
Lue lisää keuhkosyövästä Syöpäjärjestön sivuilta.
Lue lisää keuhkosyövän oireista.
Lue lisää keuhkosyövän diagnosoinnista.
FI-NON-00876 10/2024