Liikuntaohjeita keuhkosyöpää sairastavalle
Liikuntaohjeita keuhkosyöpää sairastavalle
Alkuun muutamia perusasioita
Liikuntaa ei suositella vain terveille henkilöille, vaan sillä voi olla myös paljon positiivisia vaikutuksia syöpähoitoihin, hoitojen tehoon, haittavaikutuksiin ja yleiseen hyvinvointiin. Hyvä uutinen on, että jo pieni arkiliikunnan lisäys voi vaikuttaa positiivisesti.
Tutkimukset osoittavat, että säännöllinen liikunta on yhteydessä pienempään syövästä aiheutuneiden haittojen riskiin. Se voi parantaa hoitojen tehoa, vähentää väsymystä ja lisätä voimaa sekä jaksamista. Pitkäaikainen liikunta tuo mukanaan biologisia muutoksia, jotka voivat hidastaa syövän kasvua ja kehitystä. Tämä tarkoittaa, että liikunnasta saat hyötyä niin välittömästi kuin pitkällä aikavälillä.
Jokainen potilas on yksilö, ja liikunta tulee sovittaa omaan tilanteeseen. Näillä sivuilla olevat ohjeet eivät korvaa terveydenhuollon ammattilaisen ohjeita, ja liikunta tapahtuu aina omalla vastuulla. Kuuntele kehoasi ja etene omaan tahtiin.
Liikunnallinen harjoitteluohjelma lisää jaksamista ja auttaa voimaan paremmin.
Miten aloittaa liikunta turvallisesti?
Syöpäpotilaille suositellaan liikuntaa liikuntasuositusten mukaan sen verran kuin vointi sallii. Erityisesti lihaskunnon lisääminen olisi tärkeää lihaskadon ehkäisemiseksi. Liikunnan määrään vaikuttavat yksilölliset erot, kuten potilaan alkutilanteen fyysinen kunto, liikunnallinen tausta, sekä mahdolliset hoitojen aiheuttamat haitat. Liikuntasuositusten mukaan suositeltavaa on yhdistää lihaskunto- ja kestävyysliikuntaa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi:
Lihaskuntoharjoittelua 2–3 kertaa viikossa.
Suosi kävelylenkkejä tai muuta kevyttä kestävyysliikuntaa yhteensä vähintään 2,5 tuntia viikossa. Muista, että myös hyötyliikunta lasketaan tähän. Vaihtoehtoisesti harjoita vähintään 1 tunti, 15 minuuttia kovatehoisempaa liikuntaa.
Kuuntele omaa kehoasi. Syöpähoidot ja sairaus voivat vaikuttaa jaksamiseen, joten harjoittelua tulee tehdä oman voinnin mukaan. Liikkumista ei kannata suorittaa täydellä teholla ja yhdellä kertaa – lyhyetkin liikuntahetket ovat hyödyllisiä. Uusien liikuntasuositusten mukaan jo muutaman minuutin liikuntapätkät kerrallaan on riittävää. Tärkeintä on lisätä liikuntaa omaan viikkoon sopivalla tavalla. Aloita harjoittelu kevyemmin ja lisää tehoa ja kuormaa pikkuhiljaa nousujohteisesti.
Mikäli harjoittelu aiheuttaa huonovointisuutta, rytmihäiriöitä tai kovaa kipua, kevennä harjoittelua ja ota tarvittaessa yhteyttä terveydenhuoltoon. Mikäli sinulla on liikuntarajoitteita jonkin muun sairauden takia, noudata aiemmin saatuja ohjeita. Kuumeisena ei saa harjoitella ja sairastetun kuumeen tai infektion jälkeen harjoittelu tulee aloittaa kevyesti. Liikunnan tehoa ja kuormaa voi lisätä voinnin kohentuessa.
On tärkeää kuunnella omaa kehoa.
Miten tehdä harjoittelusta nousujohteista?
Osa liikunnan positiivisista vaikutuksista säilyy vain muutamia vuorokausia, joten liikuntaa ei voi varastoida, vaan sen tulee olla säännöllistä ja nousujohteista. Nousujohteisuudella tarkoitetaan sitä, että harjoitteluun lisätään uusia ärsykkeitä pienillä muutoksilla. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi liikkeiden järjestyksen vaihtamista, painojen tai sarjojen lisäämistä tai liikkeen toteutustavan muuttamista, kuten jalkaprässiliikkeen vaihtamista jalkakyykkyyn.
Missä ja miten harjoitella?
Lihaskuntoharjoittelua voi tehdä monella tavalla, kuten kuntosalilla, kotona tai vaikkapa ulkona. Kuntosalilla voit lisätä kuormaa asteittain ja hyödyntää erilaisia laitteita. Kotona voit tehdä lihaskuntoharjoituksia oman kehon painolla tai pienvälineillä, kuten puolen litran juomapullolla tai kevyellä painolla. Liikkuvuusharjoitukset ja kevyet voimaharjoitukset sopivat myös tilanteisiin, joissa voimavarat ovat rajalliset.
Harjoittelussa on tärkeää lämmitellä hyvin, tehdä liikkeet oikealla tekniikalla ja kuunnella omaa kehoa. Lihastyöstä voi aiheutua polttavaa tunnetta, mikä on merkki harjoittelun tehokkuudesta. Turvallisuus tulee kuitenkin aina huomioida, esimerkiksi varmistamalla, että painot on mahdollista laskea turvallisesti, vaikka turvarautojen päälle.
Hengenahditus liikunnan aikana
Hengästyminen liikunnan aikana on normaalia. Jos koet hengenahdistusta liikunnan aikana, pidä pieni tauko, rauhoitu ja syvennä hengitystä. Huulirakohengitys voi myös auttaa lievittämään hengenahdistusta. Kun olo helpottuu, voit jatkaa liikkumista omaan tahtiin. Kuuntele kehoasi ja etene rauhallisesti, jotta liikunnata tuntuu miellyttävältä. Jos tunnet yhtäkkistä voimakkasta hengenahdistusta, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.
Muista, että jokainen askel kohti aktiivisempaa elämäntapaa on askel kohti parempaa vointia. Sinun ei tarvitse harjoitella täydellä teholla – tärkeintä on säännöllisyys ja omien voimavarojen huomioiminen. Pienilläkin teoilla, kuten lyhyillä kävelyillä tai kotiharjoittelulla, on merkittäviä vaikutuksia terveyteesi ja hyvinvointiisi. Kuuntele kehoasi. Tee sitä, mikä tuntuu hyvältä ja muista, että jokainen liike on arvokas!
Muita huomioitavia asioita
Syöpään sairastuneen potilaan liikuntaa suunniteltaessa on hyvä huomioida yksilöllinen sairaus- ja hoitotilanne. Sytostaattihoidot, infuusioportti, sekä potilaiden, joilla on luustoetäpesäkkeitä, on hyvä ottaa huomioon muutamia asioita. Oikein suunniteltu ja toteutettu liikunta on kuitenkin turvallista myös näissä potilasryhmissä ja tukee potilaan toimintakykyä, jaksamista ja elämänlaatua. Alla olevasta linkistä löydät keskeisiä huomioita ja suosituksia liikunnan toteuttamiseen näissä potilasryhmissä.
Lue näistä lisää täältä.
Harjoitusohjelmat
Tulosta itsellesi liikuntapäiväkirja kehityksen seuraamiseksi ja motivoimaan sinua.
Ohjeet erilaisiin harjoitusohjelmiin löytyvät alta. Valitse itsellesi sopiva ohjelma oman kuntotasosi ja vointisi mukaan.
Lämmittely ennen harjoitusta
Kestävyysliikunta – ohjeet ja suositukset
Kuntosaliharjoittelu – kotona tehtävä lihaskuntoharjoittelu
Keppijumppa
Vastuskuminauhajumppa
Tuolilla tehtävä kotijumppa
-
Lempiäinen, S. Jyrkkiö, S. Minn, H. & Heinonen, I. 2021. Liikunnan vaikutukset syövän ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa. Suomalainen lääkäriseura Duodecim Vol. 137, No 5. E- lehden artikkeli. https://www.duodecimlehti.fi/duo16096 Viitattu 14.2.2025
-
Campbell, K., Winters-stone, K., Wiskemann, J., May, A., Schwartz, A., Courneya, K., Zucker, D., Matthews, C., Ligibel, J., Gerber, J., Morris, J., Patel,A., Hue, T., Perna, F. & Schmitz, K. 2019. Exercise Guidelines for Cancer Survivors: Consensus statement from International Multidisciplinary Roundtable. Medicine & Science in Sports & Exercise. Vol 51, Issue 11. 2375-2390. DOI: 10.1249/MSS.0000000000002116 Viitattu 10.2.2025
-
Murtola, T., Siltari, A., Jussila, I., Seikkula, H., Minn, H., Karihtala, P. & Sormunen, J. (2025) ’Liikunta syöpäpotilaiden kuntoutuksessa’, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, 141(4), ss. 301-8 .https://www.duodecimlehti.fi/duo18661 Viitattu Viitattu 10.2.2025
-
UKK-instituutti. 2024. Aikuisten liikkumisen suositus. Saatavilla: https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-suositukset/aikuisten-liikkumisen-suositus/ Viitattu 21.2.2025
-
Syöpäjärjestöt www-sivut. 2024. Syöpää sairastavan liikunta. https://kaikkisyovasta.fi/sairastuneelle/liikunta/ Viitattu 10.2.2025
-
Sundell, J. 2024. Lihasvoimaharjoittelu – ohje keski-ikäisille ja sitä vanhemmille. Lääkärikirja Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01079#F1 Viitattu 21.1.2025
-
Laukka, P. 2022. Terveysliikunta – kuntoa, terveyttä ja elämänlaatua. Lääkärikirja Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00934 Viitattu 21.1.2025
-
Hengitysliitto, 2023. ”Hengitä ja hengästy” -opas. 3. päivitetty painos. https://www.hengitysliitto.fi/wp-content/uploads/2024/01/HengitaJaHengasty_2023_3paivitettypainos_saavutettava.pdf Viitattu 24.9.2024
-
Edbrooke. L., Grange. C. & Denehy. L. 2020. Physical activity for people with lung cancer. Australina journal of general practice. Vol. 45, issue 4. Doi: 10.31128/AJGP-09-19-5060 Viitattu 11.6.2025
-
Terveyskylä. 2025. Etäispesäkkeet syöpäsairauksissa. https://www.terveyskyla.fi/palliatiivinentalo/sairaudet/syopasairaudet/etaispesakkeet-syopasairauksissa Viitattu 11.6.2025.
-
Dana-Farber Cancer Institute: “Exercising with lung cancer”. https://www.dana-farber.org/health-library/exercising-with-lung-cancer Viitattu 11.6.2025
FI-NON-01381 06/2025
- Maalaa kopioitava tekstialue tietokoneen hiiren avulla.
- Vie kursori maalatun alueen päälle ja paina hiiren oikeaa näppäintä, jolloin esiin tulee valikko. Valitse valikosta "kopioi".
- Siirry haluamaasi tiedostoon tai sähköpostin viestikenttään ja kopioi teksti painamalla hiiren oikeaa näppäintä ja valitsemalla valikosta "liitä".