Lastenreuma

Lastenreumaan sairastutaan yleensä alle 3-vuotiaina, ja sairaus on yleisempi tytöillä. Tarkkaa aiheuttajaa ei tunneta, mutta syynä katsotaan olevan elimistön puolustusjärjestelmän häiriö.

Oireet

Oireet kehittyvät hitaasti. Vanhemmat saattavat huomata esimerkiksi, että lapsi ontuu tai välttää jalalla astumista. Koska lapset eivät välttämättä osaa sanoittaa tuntemuksiaan, voi yhtenä oireena olla myös ärtyneisyys. Lisäksi nivelet polvissa tai nilkoissa voivat olla turvonneita.

Nivelet polvessa tai nilkassa voivat olla turvonneita.

Tutkimukset

Lastenlääkäri tai lasten reumatologi eli reumasairauksien lääkäri tutkii lapsen ja tekee diagnoosin laboratoriokokeiden ja kuvantamistutkimusten avulla. Samalla nähdään, mikäli kyseessä olisi joku muu sairaus, jossa on samankaltaiset oireet. Laboratoriokokeissa katsotaan verenkuva ja tulehdusarvot sekä tehdään reumatutkimukset, keliakian seulontatutkimus ja poissuljetaan muut infektiot. Kuvantamistutkimuksina käytetään ultraäänitutkimusta, röntgenkuvia sekä magneettikuvia.

Hoito

Sairauden hoidossa tavoitteena on, että lapsi pystyy elämään mahdollisimman normaalia elämää sairaudesta huolimatta. Sairauden hoidossa on tärkeää, että hoito aloitetaan mahdollisimman pian ja että siihen sitoudutaan pitkäjänteisesti.

Lääkehoito

Viime aikoina lastenreuman hoito on kehittynyt paljon, ja sairauden ennuste on hyvä. Lääkehoitona käytetään tulehduskipulääkkeitä, kortikosteroidia (suun kautta ja pistoksena niveleen) sekä muita tulehdusta hillitseviä valmisteita (metotreksaatti, biologiset lääkkeet).

Elämä reumasairauden kanssa

Potilasjärjestöt antavat tukea ja tietoa sairauden kanssa elämiseen. Suomen Reumaliitto ja Psoriasisliitto toimivat reumaa ja nivelpsoriasista sairastavien edunvalvontajärjestönä.

Lähteet

  1. Terveyskylä.fi: Lastentalo
  2. Hus.fi: Lastenreuma
  3. Terveyskirjasto.fi: Nivelreruma lapsella
FI-NON-00410 02/2023