Usein kysyttyä

1

Onko syytä epäillä selkärankareumaa, jos on selkäkipua?

Selkärankareumaa sairastaa väestöstä noin 1 %. Jos sinulla on seuraavia oireita, hakeudu lääkärin vastaanotolle: selkäkipusi on alkanut vähitellen mutta kestänyt 3 kuukautta, kipu herättää aamuyöllä mutta lepääminen ei auta, selkäkipu helpottuu liikkuessa, ja olet alle 45-vuotias.

2

Mikä on nivelpsoriasiksen tyypillisin oire?

Nivelpsoriasiksen oireena voi olla nivelkipua, nivelten arkuutta ja jäykkyyttä (erityisesti aamulla). Nivelet voivat myös tulehtua. Nivelpsoriasista on aiheellista epäillä, jos ihopsoriasista sairastavalla henkilöllä on nivelkipuja.

3

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksissa?

Reumaliiton reuma-aapisessa LL, reumatologian erikoislääkäri Laura Kuusalo toteaa seuraavasti: ” Yhteenvetona voidaan sanoa, että laadukkaiden, riittävän laajojen ja seuranta-ajaltaan tarpeeksi pitkien tutkimusten puuttuessa mitään erityisruokavaliota ei voi toistaiseksi suositella reumatautien hoitoon. Tämänhetkisen tiedon valossa suomalaisten ravitsemussuositusten mukainen runsaasti kasviksia ja marjoja sisältävä kuitupitoinen ruokavalio, johon kuuluvat rasvainen kala, täysjyväviljatuotteet, vähärasvaiset maitotuotteet, rypsiöljy ja pähkinät on erinomainen valinta myös niveltulehduspotilaalle. Lihavalmisteita ja kypsennettyä punaista lihaa suositellaan käyttämään enintään 500 grammaa viikossa.”

4

Voiko lastenreumasta parantua?

Noin kolmasosalla tauti ”sammuu” lapsuusiässä eli lastenreuma kestää lapsuusiässä muutamia vuosia. Suurimmalla osalla kuitenkin sairaus vaatii pitkäaikaisemman lääkityksen, jotta tulehdus pysyisi kurissa.

Lähteet

  1. Terveyskirjasto.fi: Selkärankareuma ja aksiaalinen spondylartriitti
  2. Käypähoito.fi: Psoriaasi ja nivelpsoriaasi
  3. Reumaliitto.fi: Reuma-aapinen
  4. Terveyskylä.fi: Lastentalo
FI-NON-00410 02/2023