Nivelpsoriasis

Psoriasikseen voi sairastua missä iässä tahansa, mutta sairaus ilmaantuu tyypillisimmin nuoruusiässä tai 50–60-vuotiaana. Psoriasis on immunologinen elimistön tulehdustauti, joka esiintyy iholla ja nivelissä. Sairaus on monimuotoinen, krooninen ja esiintyy usein suvuittain.

Oireet

Nivelpsoriasis oireilee nimensä mukaisesti nivelissä. Nivelet ovat arkoja ja jäykkiä, erityisesti aamuisin. Myös selkäkipu saattaa olla yksi sairauden oireista: kipua esiintyy levossa ja öisin, ja se helpottuu liikunnalla ja tulehduskipulääkkeillä. Nivelpsoriasis saattaa oireilla joko lievästi tai se saattaa haitata elämää merkittävästi. Nivelpsoriasista sairastavalla on monesti myös ensin ollut ihopsoriasis.

Nivelpsoriasis oireilee nivelissä.

Tutkimukset

Nivelpsoriasiksen diagnosoinnissa otetaan huomioon edellä mainitut oireet. Yleensä diagnoosin tekee reumasairauksien lääkäri eli reumatologi. Hän käyttää apunaan röntgen-, ultraääni-, tai magneettikuvausta, mutta varsinaista laboratoriotestiä diagnoosin tekemiseksi ei ole.

Hoito

Hoidon tavoitteena on saada sairauden oireet mahdollisimman vähäisiksi sekä parantaa elämänlaatua. On tärkeää, että nivelpsoriasista sairastavan työ- ja toimintakyky säilyy. Psoriasista sairastava voi myös saada muita liitännäissairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja sekä diabeteksen.

Lääkehoito

Jos nivelpsoriasiksen oireet ovat lieviä, hoidoksi saattaa riittää tulehduskipulääkkeet ja tarvittaessa niveleen pistettävät kortisonipistokset. Metotreksaattiin eli varsinaiseen reumalääkkeeseen siirrytään, jos tulehdus ei rauhoitu. Mikäli näillä lääkkeillä ei saavuteta riittävän hyviä tuloksia, voidaan aloittaa biologinen lääkitys tai apremilasti.

Lähteet

  1. Terveyskirjasto.fi: Nivelpsoriaasi
  2. Psori.fi: Tietoa psoriasiksesta
  3. Käypähoito.fi: Psoriaasi ja nivelpsoriaasi
FI-NON-00410 02/2023