Tutki rintasi säännöllisesti

Tutki rintasi

Rintojen koko, muoto ja kiinteys vaihtelevat iän myötä, mutta myös kuukautisten, raskauden ja imetyksen aikana. Rinnoissa ilmenevien poikkeavien muutosten ja oireiden havaitseminen on helpompaa, jos niitä seuraa säännöllisesti. Rintojen omatarkkailu kannattaa tehdä säännöllisesti.

Mammografia

Mammografia eli rintojen röntgenkuvaus on tärkeä menetelmä rintasyövän diagnosoinnissa, arvioinnissa ja seurannassa. Sen avulla voidaan todeta rintakudoksen epänormaalit muutokset, kuten alkavat kasvaimet.

Useimmissa tavanomaisissa mammografiatutkimuksissa kumpikin rinta kuvataan vähintään kahdesta eri suunnasta. Vaikka kyhmy tuntuisi vain toisessa rinnassa, molemmat rinnat kuvataan. Jos olet käynyt mammografiakuvauksessa aikaisemmin, lääkäri vertaa vanhaa mammografiakuvaa uuteen mahdollisten muutosten havaitsemiseksi.

Mammografiaa käytetään myös oireettomien naisten rintasyöpäseulontaan. Seulontatutkimuksilla pyritään löytämään rintasyövät mahdollisimman aikaisin. Suomalaiset kunnat järjestävät joka toinen vuosi maksuttoman seulonnan 50–69-vuotiaille naisille. Seulonnassa käytetään mammografiaa eli rinnoista otettavia röntgenkuvia.

Syöpäsukuihin kuuluville suositellaan vuosittaista seurantaa. Seuranta aloitetaan yleensä 25–30 vuoden iässä tai 5–10 vuotta aikaisemmin kuin suvun nuorin jäsen on sairastunut. Seurantakäyntejä ei kannata aloittaa ennen 25 vuoden ikää.

Lähteet

 1. Kaikkisyovasta.fi
 2. Syopajarjestot.fi
 3. Terveyskyla.fi
 4. Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry
 5. Suomen syöpäpotilaat ry
 6. Duodecim Terveyskirjasto: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00618
 7. Rintasyöpä.fi
 8. UKK-instituutti
 9. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim: https://www.duodecimlehti.fi/duo14318
 10. Syöpäsäätio: https://syopasaatio.fi/tutkimus/tutkimusmatkalla/immunologiset- hoidot/
 11. Sylva Ry, sylva.fi
FI-NON-00786 05/2022

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä