- Kaikkisyovasta.fi: Keuhkosyöpä
- Terveyskirjasto: Keuhkosyöpä
- Syöpärekisteri 2022. Suomen Syöpärekisteri.
- Kaypahoito.fi: Keuhkosyöpä
Keuhkosyöpä tarkoittaa, että keuhkoissa on syöpäpesäke. Sairaus voi levitä myös muihin kehon osiin ja muodostaa etäpesäkkeitä, niin kutsuttuja metastaaseja. Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi.
Yleisimmät keuhkosyövän tyypit ovat ei-pienisoluinen keuhkosyöpä ja pienisoluinen keuhkosyöpä. Valtaosa keuhkosyövistä on ei-pienisoluisia, ja sairastuneista vain joka viidennellä on pienisoluinen keuhkosyöpä. Ei-pienisoluinen keuhkosyöpä jaetaan omiin alatyyppeihinsä sen mukaan millaisesta solukosta syöpä on lähtöisin. Tavallisimmat tyypit ovat levyepiteelikarsinooma, adenokarsinooma ja suurisoluiset karsinoomat. Hoidon valintaan vaikuttaa olennaisesti syövän tyyppi.
On tärkeää muistaa, että keuhkosyöpään liittyvät erilaiset oireet ovat yleisiä, eivätkä ne välttämättä liity keuhkosyöpään. Keuhkosyöpä ei yleensä aiheuta oireita varhaisessa vaiheessa.
Kannattaa huomioida myös muut viime aikoina ilmenneet oireet, kuten yleinen sairauden tunne, väsymys, pitkäaikainen kuume, kipu ja poikkeavat laboratorioarvot (esimerkiksi alhaiset veriarvot, kohonnut verenpaine ja kohonneet kalsiumarvot).
Jos olet huolissasi oireistasi, kannattaa asiasta keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Mahdollinen diagnoosi on tärkeää tehdä keuhkosyövän mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä sairauden hoitotulokset ovat silloin parempia.
Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä ja Suomessa se on syövistä kolmanneksi yleisin. Suomessa keuhkosyöpään sairastuu vuosittain lähes 3 000 henkilöä.
Suomessa keuhkosyöpä aiheuttaa eniten syöpäkuolemia sekä naisilla, että miehillä. Kaikkien keuhkosyöpätapausten viiden vuoden elossaolo-osuus on miehillä 14 prosenttia ja naisilla 23 prosenttia.
Tutkimuksia vaativia oireita voivat olla esimerkiksi
Jos sinulla on jokin näistä oireista ja epäilet oireen johtuvan keuhkosyövästä, älä jää asian kanssa yksin. Hoitoon on tärkeä hakeutua ajoissa.
Rintasyöpää tulisi seuloa nykyistä nuoremmilta ja vanhemmilta Kuva: Mikko Käkelä Jokainen 50-69-vuotias nainen saa Suomessa kutsun rintasyöpäseulontaan noin kahden vuoden välein.Säännöllisen mammografiakuvauksen avulla rintasyöpä pyritään havaitsemaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jo oireettomana.Varhainen tunnistaminen on tärkeää, sillä varhain havaitun rintasyövän hoitoennuste on yleensä hyvä. Jos syöpä on ehtinyt levitä muualle kehoon, leviämistä voidaan hidastaa, mutta syöpää ei […]
Syöpäkokemus voi olla voimavara Kuva: Mikko Käkelä Lomamatka Kreikkaan tytärten ja siskon kanssa odotti kulman takana. Vuoden pesti projektipäällikkönä oli loppumaisillaan, takana oli tiukka kevät töissä ja ilmassa oli ollut väsymystä, vähän stressiäkin. Rinnoissa oli ollut jännää tunnetta, ikään kuin maito olisi pakkautunut. Raskaana en ole, Sanna tiesi, mutta tunsi, että jokin oli oudosti. […]
Susanna Juntunen: ”Kerron diagnoosistani, jotta ihmiset menisivät seulontoihin” Nuori ja urheilullinen perheenäiti ei voinut uskoa sairastavansa kohdunkaulan syöpää, sillä hän ei tuntenut oloaan sairaaksi missään vaiheessa. Susanna Juntunen on suositun #kotitreenijengin perustaja. Urheilu sekä terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen ovat aina olleet hänelle itsestäänselvyyksiä. Hän on myös entinen kilpajoukkuevoimistelija ja EM-tasolla kilpaillut bikini fitness -urheilija. Tällä […]